8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

Texaanse arts biecht abortus op om rechtszaak uit te lokken over strenge wet

- Advertisement -


Een Amerikaanse arts heeft opgebiecht dat hij een nieuwe strenge abortuswet in de staat Texas moedwillig heeft overtreden. Met zijn bekentenis in The Washington Post hoopt Alan Braid een proefproces uit te lokken. Het is de eerste keer dat iemand toegeeft deze wet te hebben overtreden.

Braid schrijft dat hij in de ochtend van 6 september een abortus heeft uitgevoerd bij een zwangerschap waar al een hartslag was waar te nemen, wat meestal zo rond de zes weken gebeurt. De nieuwe wet in Texas verbiedt abortus in dat geval.

“Ik handelde omdat het mijn plicht was om voor deze patiënt te zorgen, zoals ik bij alle patiënten doe, en omdat ze een fundamenteel recht op deze zorg heeft”, lichtte Braid zijn besluit toe. “Ik begrijp dat er juridische gevolgen kunnen zijn, maar ik wil er zeker van zijn dat Texas niet met zo’n overduidelijk ongrondwettelijke wet kan wegkomen zonder dat die getoetst wordt.”

10.000 dollar

De abortuswet die Texas begin deze maand aannam is strenger dan de VS ooit heeft gezien sinds het Hooggerechtshof in 1973 vaststelde dat abortus een grondrecht is voor vrouwen. Niet alleen werd het verboden een zwangerschap af te breken als er een hartslag is waar te nemen, het werd ook verboden vrouwen daarbij te helpen, in de ruimste zin van het woord.

Bovendien maakte de wet het voor iedereen mogelijk om helpers aan te klagen. Wie schuldig wordt bevonden aan illegale hulp, moet de aangever 10.000 dollar en een vergoeding van de proceskosten betalen. Critici spraken er schande van dat er zo een prijs op het hoofd van artsen en andere betrokkenen kwam te staan.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws