11.4 C
Utrecht
zaterdag, mei 21, 2022

Tien procent van de gevaccineerden wil geen derde jab

- Advertisement -


In Nederland heeft bijna een derde van alle volwassenen de Covid-19-boosterprik gehad, maar volgens het Outbreak Management Team wil zo’n tien procent van de mensen die zijn ingeënt tegen Covid-19 geen boosterprik.

“Mensen moeten weten wat de voordelen zijn van een derde injectie”, zegt Ben van der Zeijnst, vaccinoloog bij het Leidse UMC tegen RTL Nieuws. “Je hoort mensen vragen: ‘Wanneer stopt het?’ en ‘ik voel me als een speldenkussen.'”

“We zitten in lockdown om tijd te winnen om mensen boostshots te geven. Als je nu niet vaccineert, gebruik je de tijd niet verstandig”, zegt vaccinoloog Anke Huckriede van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoewel de snel verspreidende Omicron-variant mensen minder ziek maakt dan de Delta-variant, vreest het OMT dat het door veel besmette mensen toch kan leiden tot een stijging van de ziekenhuisopnamecijfers.

“De booster verhoogt uw aantal antilichamen tegen Omicron aanzienlijk”, zei Huckriede.

Van der Zeijst was het ermee eens dat een boosterprik de immuniteit tegen het coronavirus verhoogt. “Dankzij de booster neemt de bescherming weer toe tot 90 procent. Vooral voor kwetsbare groepen is het cruciaal om de derde prik te krijgen.” De vaccinoloog wees er echter op dat de efficiëntie van de booster met de tijd afneemt. Tien weken nadat de injectie is toegediend, daalt de bescherming tot 50 procent. “Dat ziet er niet goed uit. Uiteindelijk hebben we misschien een specifiek Omicron-vaccin nodig”, zegt Van der Zeijst. Moderna en Pfizer zijn al begonnen met het werken aan een vaccin specifiek tegen de Omicron-variant.

Sinds dinsdag kunnen alle volwassenen in Nederland zich inschrijven voor een boosterprik.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws