4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Tientallen pijn door vuurwerk tijdens Nieuwjaar

- Advertisement -


Nieuwjaarsvieringen met vuurwerk in Nederland gaan over het algemeen hand in hand met tientallen vuurwerkgerelateerde verwondingen, en dit jaar was geen uitzondering. Het Oogziekenhuis in Rotterdam heeft al acht mensen opgenomen met in totaal tien gewonde ogen. En tientallen mensen werden in het ziekenhuis opgenomen met brandwonden en ander vuurwerkgerelateerd letsel.

Zes van de acht mensen die in het Oogziekenhuis zijn opgenomen, hebben blijvende schade opgelopen, zei het ziekenhuis tegen RTL Nieuws. De slachtoffers bleven verminderd zicht, blindheid en sommige ogen moeten mogelijk worden verwijderd. Drie van de slachtoffers waren omstanders die geraakt werden door rondvliegend vuurwerk. Het ziekenhuis verwacht dat dit aantal de komende dagen zal toenemen naarmate meer slachtoffers worden doorverwezen.

Oogarts Tjeerd de Faber vertelde RTL dat de ernst van de blessures hetzelfde is als in voorgaande jaren. ‘Daarom laat dit nieuwe jaar ook zien dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk’, zei hij tegen de omroep. ‘Mijn hele carrière staat in het teken van het verbeteren van de visie van mensen. Soms zijn meerdere operaties nodig om de patiënt een paar procent meer zicht te geven. Met slechts één klap kan een stuk vuurwerk tegelijk een oog verblinden. ‘

De meldkamers in Amsterdam hadden een drukke nacht, maar volgens AT5 niet drukker dan voorgaande Oud en Nieuw. Alleen VUmc had het in de jaarwisseling drukker dan normaal. Het ziekenhuis behandelde 40 patiënten, waaronder 9 mensen die een spoedbehandeling nodig hadden. Acht mensen werden behandeld voor oogletsel, sommige anderen vanwege alcohol- of drugsgebruik. De OLVG belde dat het ‘redelijk druk’ was, maar dat de nacht vergelijkbaar was met voorgaande jaren. Het AMC meldt hetzelfde, maar voegde toe dat het minder vuurwerkverwondingen behandelde.

Bij Brandwondencentrum Groningen kwamen 30 mensen binnen met vuurwerkblessures tijdens nieuwjaar, meldt RTV Noord. 24 van hen moesten onmiddellijk worden behandeld. Het Martini-ziekenhuis behandelde drie vuurwerkslachtoffers op de eerstehulpafdeling. Het Universitair Medisch Centrum Groningen behandelde vijf mensen met vuurwerkletsel, waaronder twee met oogletsel.

Het Medisch Spectrum Twente behandelde zeven mensen met vuurwerkletsel, van wie er vijf ernstig gewond raakten, meldt Tubantia. Vier van deze slachtoffers zijn overgebracht naar het gespecialiseerde Martini Ziekenhuis in Groningen. Een van de slachtoffers was minderjarig.

Elf mensen werden behandeld voor vuurwerkverwondingen in Almelo, waaronder zes kinderen. Artsen behandelden ernstig oogletsel, vingeramputatie en hoofd- en brandwonden. Drie patiënten moesten voor meer gespecialiseerde zorg naar Groningen.

Op de spoedeisende hulp van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn werden 5 mensen behandeld met vuurwerkletsel aan handen, gezicht, ogen of rug, meldt De Stentor. Alle patiënten zijn sindsdien ontslagen uit het ziekenhuis, hoewel iemand met een ernstig handletsel dinsdag geopereerd zal worden. Het Gelre Ziekenhuis in Zutphen behandelde één vuurwerkblessure.

In Habrinkhoek, Overijssel liepen volgens NU.nl vier jongens van 15 en 16 jaar letsel op aan hun gezicht. In Schilderswijk, Den Haag liep een cameraman van RTL Nieuws gehoorschade op toen iemand hem met vuurwerk bekogelde.

Zaterdag werd in Sifterbant, Flevoland een 39-jarige man vermoord voor tenminste één van zijn kinderen toen het vuurwerk dat hij hanteerde explodeerde.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws