6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Tijdelijke vergrendeling een mogelijkheid, nog niet nodig, zegt de Nederlandse premier over Covid-19

- Advertisement -


Premier Mark Rutte houdt de mogelijkheid open om het openbare leven in Nederland tijdelijk een halt toe te roepen in de strijd tegen het coronavirus. Maar omdat de zorgcapaciteit van het land nog steeds voldoende is, is zo’n afsluiting nog niet nodig, zei hij tegen de NOS in reactie op kritiek op het Nederlandse beleid om te streven naar ‘kudde-immuniteit’ tegen Covid-19.

Sommige critici zeggen dat de benadering van “kudde-immuniteit” riskant is en volgens de NOS tot veel doden kan leiden. Andere critici wijzen erop dat andere landen zoals Frankrijk hebben gekozen voor een lock-downbenadering. België heeft dinsdagavond ook een stap gezet in de richting van sluis.

Maar volgens Rutte is er niet veel verschil tussen de Nederlandse aanpak en die van andere landen. ‘We hebben geen andere strategie. Dit is de strategie die de hele wereld volgt’, zei hij. De capaciteit van ICU’s is volgens Rutte de doorslaggevende factor in de besluitvorming van alle landen. Frankrijk en België sluiten hun land af omdat hun ICU’s vol zijn. ‘Dat is hier ook denkbaar, maar dat hoeven we nu niet te doen’, zei hij tegen de omroep.

Rutte voegde eraan toe dat een volledige afsluiting totdat een vaccin beschikbaar is, van de kaart is. ‘Ik denk niet dat we tegen mensen gaan zeggen: je kunt niet naar buiten gaan en dat kan een jaar of misschien langer duren. Omdat het zo lang kan duren voordat er een coronavaccin is’, zei hij.

De premier reageerde ook op het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om alle onnodige reizen naar het buitenland te annuleren, ook als de bestemming in de EU ligt. ‘Ik zeg tegen mensen met reisplannen: doe het niet, blijf hier. De kans is groot dat je vast komt te zitten en niet meer terug kunt komen. We hebben onze handen al vol aan het terugbrengen van Nederlanders.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws