13.7 C
Utrecht
vrijdag, mei 20, 2022

Toenemende bezorgdheid over de impact van Omicron op ziekenhuisafdelingen

- Advertisement -


Afwachten wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren met ziekenhuisopnames is “zeer aangrijpend” nu er enkele coronamaatregelen zijn losgelaten, zegt Ina Kuper, waarnemend voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntendistributie (LCPS) en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Ze hield maandag haar eerste persconferentie over de druk op de gezondheidszorg. De persconferenties werden eerder gehouden door Ernst Kuipers, die nu minister van Volksgezondheid is.

“Op korte termijn verwachten we meer besmettingen, vooral in de groep van 40- tot 60-jarigen, en dat kan leiden tot meer ziekenhuisopnames. Maar we zien dat de Omicron-variant van het coronavirus minder pathogeen is en waarschijnlijk leiden tot een [lower rate of] ziekenhuisopnames”, zegt Kuper van het Isala Ziekenhuis in Zwolle, waar ze bestuurslid is.

Op de intensive care ziet ze vooral gunstige ontwikkelingen. “En dat is heel mooi. We verwachten dat de instroom op de intensive care de komende twee weken ongeveer gelijk zal blijven en dat de druk op deze zorgsector minder dan verwacht en beheersbaar blijft”, aldus de acteer stoel. Op reguliere verpleegafdelingen, verzorgingshuizen en huisartsen kan het de komende tijd wat drukker worden met coronapatiënten, stelt ze.

Ziekenhuizen zullen zich de komende weken zoveel mogelijk concentreren op het inhalen van de achterstand in de zorg. “Daarna moeten we verder kijken. Er is momenteel veel onzekerheid.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws