4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Tv-programma beschuldigd van moord op personages door naar verluidt verkeerd geciteerde populistische politicus

- Advertisement -


Populistische FvD-leider Thierry Baudet daagde het televisieprogramma Buitenhof voor de rechter wegens wat hij zelf ‘nepnieuws’, ‘schandalige onwaarheden’ en ‘schandelijke leugens’ noemde, aldus AD. Zijn advocaat Dirk Vermaat zei woensdag in de rechtbank in Lelystad dat het programma Baudet opzettelijk verkeerd heeft geciteerd met als doel “karaktermoord” – om hem te onderscheiden als racist, meldt de krant.

Buitenhof parafraseerde Baudet onlangs en zei dat hij de Tweede Kamer schokte “door te zeggen dat de EU een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten” – vertaald uit het Nederlands.

Uit het Nederlands vertaald, waren Baudets eigenlijke woorden in het parlementaire debat dat de EU “een soort immigrantenmachine bleek te zijn” die “veerdiensten opzette om immigranten van Afrika naar Europa over te brengen om de nationale identiteit te verzwakken, zodat er niet meer zou zijn nationale staten “, aldus AD.

Advocaat Vermaat begon zijn betoog voor de rechtbank door te zeggen dat deze hoorzitting voorkomen had kunnen worden als de Buitenhof-verslaggever simpelweg had gezegd het werk van Baudet samen te vatten. Volgens de advocaat zou het “voor iedereen duidelijk hebben gemaakt dat het haar gedachten waren”. In plaats daarvan vermoordde de verslaggever en daarmee Buitenhof het karakter van Baudet, aldus Vermaat. ‘Ze logen hard. Met het kennelijke doel karaktermoord te plegen’.

Door drie woorden te gebruiken die Baudet niet gebruikte – “wit”, “ras” en “vervangen” – meldde Buitenhof “nepnieuws” en dat wordt niet beschermd door de vrijheid van meningsuiting, zei Vermaat. De advocaat wil dat Buitenhof een rectificatie op haar website en in de uitzending publiceert en een boete betaalt als de rechtbank in het voordeel van Baudet beslist. Hij beëindigde zijn pleidooi door onder meer te zeggen dat “politici eerlijk spel worden verklaard als woorden in hun mond kunnen worden gestopt”.

Jens van den Brink, de advocaat van de omroep VPRO van Buitenhof, zei in de rechtbank dat Buitenhof nooit heeft beweerd dat Baudet racistisch is. Om de woorden van Baudet in de juiste context te plaatsen, liet Van den Brink verschillende videoclips zien van Baudet aan het woord. In het ene zei hij dat Nederland ‘homeopathisch verwaterd’ is, in het andere zei hij dat hij graag in een land wil wonen dat ‘dominant blank’ is. Deze citaten zijn in lijn met de parafrasering van Buitenhof, aldus de advocaat.

Van den Brink noemde deze rechtszaak ‘bizar’ en beschuldigde Baudet ervan zich te mengen in onafhankelijke journalistiek. ‘Je moet geen kort geding starten tegen media die je aan je woorden herinneren. Een beetje dom om te zeggen dat de exacte woorden niet goed kloppen’, zei de advocaat. ‘Het is de taak van de journalistiek om op te helderen. En Buitenhof deed dat.’

De advocaat voegde toe dat hij niet gelooft dat de uitzending van Buitenhof de partij van Baudet heeft geschaad. ‘Het feest gaat goed.’ Bovendien zei Baudet eerder dat mensen verder zouden kijken dan de tekst van Buitenhof, aldus Van den Brink. ‘Waar klaagt hij over?’

De rechtbank beslist op 25 maart.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws