Twaalf procent van de atleten als kind seksueel misbruikt in de sportclub: rapport

[ad_1]

Seksueel misbruik is sport is een veel voorkomend en verreikend probleem in Nederland, blijkt uit onderzoek van een commissie onder leiding van Klaas de Vries. Twaalf procent van de atleten ervoer seksueel grensoverschrijdend gedrag in hun sportclub als kind, vier procent werd geconfronteerd met aanranding of verkrachting, meldt de NOS.

De commissie ontving 103 meldingen van seksueel misbruik in de sport en interviewde 30 slachtoffers. Een aantal experts hielp ook bij het onderzoek. In driekwart van de gevallen was het slachtoffer jonger dan 16 jaar toen hij of zij werd misbruikt. In meer dan 40 procent van de gevallen werd een collega-atleet de dader genoemd.

Klaas de Vries en zijn commissie hebben namens organisatie NOC * NSF de aard en omvang van seksueel misbruik in de sport onderzocht. De commissie concludeert dat het absoluut noodzakelijk is dat sportverenigingen snel veel meer doen om seksueel misbruik te voorkomen.

Het NOC * NSF heeft een Sports Confidence Center opgezet om meldingen van seksueel misbruik te behandelen. Dit centrum moet volgens de commissie worden veranderd, omdat op dit moment niet duidelijk is wat er met vermoedens van misbruik wordt gedaan. De organisaties moeten ook een wettelijke verplichting voor de sportwereld invoeren om vermoedens van misbruik te melden.

[ad_2]

Plaats een reactie