5.7 C
Utrecht
woensdag, december 6, 2023

Tweede coronavirusgolf aan de horizon, waarschuwen experts

- Advertisement -


Nu Nederland na twee maanden onder ‘intelligente lockdown’ langzaam weer tot leven komt, beginnen er waarschuwingssignalen te verschijnen voor een tweede opkomst van Covid-19-infecties in het land. ‘Ik verwacht dat we een nieuwe golf gaan krijgen’, stelt Marion Koopmans, wereldberoemd hoogleraar virologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, die gelooft dat de overheid de vinger aan de pols moet houden om haar strategie te bepalen.

Volgens Koopmans, die met AD sprak op vrijdag begint het Outbreak Management Team (OMT) steeds minder te vertrouwen op het advies van virologen en epidemiologen. Ze voorspelde dat een nieuwe piek in infecties de komende maanden alleen maar onvermijdelijk is. Ze waarschuwde dat mensen niet te veel vertrouwen moeten krijgen in het idee dat de warmere zomermaanden het coronavirus zullen elimineren voordat er in de herfst een heropleving toeslaat.

‘Er is een kleine studie die daar iets van laat zien: dat de besmettelijkheid afneemt bij hogere temperaturen. Maar we denken niet dat het voldoende is om het virus te stoppen. Je moet niet onderschatten hoe weinig mensen immuun zijn. Het helpt in ieder geval een beetje. De druk op testen zal ook minder zijn, “legde ze uit.

Koopman voegde toe dat er op basis van de huidige beschikbare gegevens simpelweg niet genoeg informatie is om te bepalen hoe ernstig een tweede golf zal zijn. “Dat is ook iets wat we nog niet weten. Als iedereen die het heeft gehad permanent immuun is, zal het gemakkelijk zijn. Als niemand immuun is, zul je grote golven blijven ervaren. Hopelijk wordt het onderzoek dat bij velen wordt gedaan plaatsen zullen belangrijke informatie opleveren ‘, aldus Koopman.

Veel van het sentiment van Koopman wordt gedeeld door Jaap van Dissel, hoofd van de RIVM. In een interview met NRC Van Dissel wees er vrijdag op dat het coronavirus de mensen in Nederland in de toekomst waarschijnlijk nog lang zal infecteren.

‘Dit is geen virus dat je op korte termijn zult verliezen in een land als Nederland, met zo’n internationale bekendheid. Ik denk dat het virus zo wijdverbreid is dat het vaak terugkomt’, legde hij uit. Van Dissel legde in een interview op zaterdag met de publieke omroep NOS verder uit dat versoepelende maatregelen het risico lopen dat mensen nonchalanter worden over hun eigen gezondheid.

De RIVM-leider is er lange tijd tegen dat mensen daarom mondmaskers in het openbaar dragen, omdat ze van mening zijn dat ze mensen alleen maar onvoorzichtiger zullen maken over overdracht en contact, en dat er “onvoldoende wetenschappelijke ondersteuning” is om de praktijk in de eerste plaats. Van Dissel voegde eraan toe dat de OMT moet vertrouwen op een voortdurende beoordeling van de situatie en waar nodig haar heropeningsstrategie moet aanpassen in het licht van het toekomstige transmissierisico.

“[Our strategy is that] we monitoren, we zien wat er gebeurt, en op basis daarvan kunnen stappen worden gezet. Dat is de logica achter wat is gepresenteerd. En er is afgesproken dat het kabinet, voordat er nieuwe stappen worden gezet, naar alle waarschijnlijkheid de OMT zal vragen wat er te doen is ‘, aldus Van Dissel.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws