4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Tweede Kamer ontvangt leider Myanmar na ‘geen genocide’-getuigenis

- Advertisement -


De Tweede Kamer, de Tweede Kamer, spreekt vrijdag met de regeringsleider van Myanmar, Aung San Suu Kyi. Ze is in Den Haag vanwege een rechtszaak die Gambia bij het Internationaal Gerechtshof tegen Myanmar heeft aangespannen en het land heeft beschuldigd van genocide tegen het Rohingya-volk. De Kamer maakte van de gelegenheid gebruik om met Suu Kyi te spreken, meldt de NOS.

Suu Kyi sprak woensdag namens Myanmar voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Ze zei dat het niet kan worden uitgesloten dat het leger van Myanmar in 2017 ‘onevenredig geweld’ gebruikte in de strijd tegen Rohingya-rebellen, meldt NU.nl. Dit waren mogelijke oorlogsmisdaden, maar geen genocide, zei ze. Ze benadrukte dat als er aanwijzingen zijn voor mogelijke misdaden tegen de menselijkheid, de daders door Myanmar zelf zullen worden gestraft.

‘Maar dat er genocidale bedoelingen waren, kan niet de enige verklaring zijn voor dit complexe gewapende conflict’, zei Suu Kyi. Ze noemde Gambia’s beschrijving van de situatie in Myanmar ‘misleidend’. Ze zei dat er in 2016 een binnenlands gewapend conflict ontstond nadat rebellen verschillende politiebureaus in Myanmar hadden aangevallen. Zelfs nu wordt er gevochten in de staat Rakhine, waar veel van de Rohingya-mensen wonen, zei ze.

Een vorig jaar gepubliceerd VN-rapport stelde dat als reactie op de aanvallen van de rebellen hele dorpen in Rakhine in brand werden gestoken. Vrouwen en meisjes werden verkracht. Zo’n 25 duizend mensen werden gedood en honderdduizenden anderen vluchtten naar het naburige Bangladesh. De rapporteurs noemden het een schoolvoorbeeld van etnische zuivering. Het rapport verklaarde dat het leger van Myanmar duizenden leden van de Rohingya-moslimminderheid met “genocidale bedoelingen” heeft vermoord en verkracht.

Nadat dit rapport was gepubliceerd, ging Gambia in november vorig jaar naar het Internationaal Gerechtshof en beschuldigde Myanmar van genocide. Dinsdag vroegen vertegenwoordigers van Gambia de rechtbank om Myanmar beperkingen op te leggen voor de “zinloze moorden” van de Rohingya-bevolking.

Vrijdag wil de commissie Tweede Kamer van de Tweede Kamer met Suu Kyi praten over de achtergrond van de aanklacht die Gambia heeft ingediend en over de situatie in Myanmar. Het interview zal achter gesloten deuren plaatsvinden, zonder dat journalisten worden toegelaten, aldus de NOS.

Nederland steunt Gambia in deze genocidezaak, aldus de omroeporganisatie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws