8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Tweeledige onderdanen worden door de belastingdienst strenger onderzocht

- Advertisement -


Ruim 11 duizend Nederlanders met een dubbele nationaliteit werden door de Belastingdienst strenger gecontroleerd dan andere Nederlanders. Hun tweede nationaliteit was een officieel selectiecriterium om vast te stellen of er sprake was van een verhoogd frauderisico, erkende de Belastingdienst na onderzoek door RTL Nieuws en Trouw. Het is voor het eerst dat de Belastingdienst bevestigt dat nationaliteit als ‘indicator’ is gebruikt om onderscheid te maken tussen Nederlanders, aldus RTL Nieuws.

De Belastingdienst heeft aan RTL bevestigd dat in 2012 een ‘risicomodule’ is geïmplementeerd die is gebruikt bij de eerste beoordeling of burgers waarschijnlijk fraude zouden plegen. Een van de gebruikte selectieregels was de tweede nationaliteit. Volgens de Belastingdienst werden strengere inspecties uitgevoerd als burgers voldeden aan vijf criteria van de selectieregels. Andere criteria waren onder meer of iemand hoge inhoudingen had aangegeven.

De selectiecriteria zijn toegevoegd aan de risicomodule op basis van “kennis, expertise, patronen en ervaring van voorgaande jaren”, aldus RTL. In 2012 werden in totaal 3.403 burgers op basis hiervan geïnspecteerd, in 2013 waren er 7.644 mensen en in 2014 waren dat er 189. In 2014 en 2015 is de wet gewijzigd, zodat gegevens over de tweede nationaliteit niet meer zijn opgenomen in de persoonsregistratiedatabase BRP en is niet meer aan de Belastingdienst doorgegeven. De Belastingdienst vertelde RTL dat sinds januari 2015 de tweede nationaliteit geen rol meer speelde bij de selectie voor keuringen.

Maar in de zogeheten kinderopvang-affaire, waarbij duizenden ouders hun kinderopvangtoeslag stopzetten nadat ze ten onrechte als fraudeur waren bestempeld, bleek dat de Belastingdienst jarenlang oude gegevens over de tweede nationaliteit had bewaard. En dat deze gegevens toegankelijk zijn voor medewerkers van de afdeling Toelagen.

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit AP vertelde RTL dat zij niet wist dat de Belastingdienst tussen 2012 en 2015 gebruik heeft gemaakt van gegevens van tweede nationaliteit.

Volgens RTL zeggen bronnen dat binnen de Belastingdienst selectie op basis van tweede nationaliteit niet noodzakelijkerwijs wordt beschouwd als discriminatie op grond van etniciteit of afkomst. De Belastingdienst ontkent nog steeds dat zij zich schuldig heeft gemaakt aan etnische profilering en vertelde de omroeporganisatie dat bij de risicoselectie alleen werd gekeken of iemand Nederlands was. ‘Maar we kunnen het nooit absoluut uitsluiten’, zei een woordvoerder.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-collega Renske Leijten willen opheldering van het ministerie van Financiën. ‘Ik wil precies weten wanneer en hoe lang dit is gedaan’, zei Omtzigt tegen RTL. Leijten: “Ik denk dat dit ernstig is. Het kan, mag niet. Het is een klap in het gezicht van de samenleving.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws