4.3 C
Utrecht
dinsdag, februari 7, 2023

Twijfelachtige ethiek: Antimalariamedicijnproeven bij Covid-19-patiënten gaan door

- Advertisement -


Naar verluidt zijn er onderzoeken in meerdere Nederlandse ziekenhuizen om de werkzaamheid van de antimalariamiddelen chloroquine en hydroxychloroquine te testen, ondanks het toenemende internationale bewijs dat hun gebruik voor de behandeling van Covid-19 weinig effect heeft. Volgens een rapport van de krant AD waren bij de tests een groot deel van de Nederlandse Covid-19-ziekenhuispatiënten betrokken.

De anti-malariamedicijnen, die de afgelopen maanden controversieel zijn vanwege ongegronde beloften als wondermiddel, worden volgens AD getest in tien grote Nederlandse ziekenhuizen, waaronder UMC Utrecht, Maastricht UMC + en Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Dit komt omdat het medicijn weinig nut blijkt te hebben bij de aanpak van het coronavirus, aldus Mark de Boer van de Foundation Working Group on Antibiotics Policy.

‘We weten nu dat het niets doet en dat het ook bijwerkingen kan hebben. Je kunt je afvragen of het nog steeds ethisch verantwoord is om dit in een studiecontext te blijven toedienen, ”legt De Boer uit.

De Boer betwijfelde echter de bewering dat de medicijnen schadelijke effecten kunnen hebben op patiënten, erop wijzend dat degenen die met chloroquine of hydroxychloroquine worden behandeld nauwlettend worden gevolgd en dat trends tot nu toe erop wijzen dat de bijwerkingen niet ernstig zijn.

Talrijke internationale bevindingen, waaronder een recente studie door medisch tijdschrift The Lancet, blijven nieuwe controverse uitbrengen over het gebruik van de medicijnen als een mogelijke behandeling voor Covid-19. Hoewel het lijkt alsof de medicijnen weinig nut hebben, is er veel onderzoek gedaan om te ontdekken dat chloroquine en hydroxychloroquine ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarbij De Boer erop wijst dat de mogelijke bijwerkingen van de medicijnen – waaronder hart, lever en nierproblemen – hebben tot dusver niet geleid tot bekende sterfgevallen.

“We hebben expliciete instructies gegeven om alle patiënten te monitoren door middel van een echocardiogram. Als een patiënt dreigde te verslechteren, kon onmiddellijk actie worden ondernomen”, aldus De Boer.

‘Je kunt je ook afvragen of het nog steeds ethisch is om dit nog in een studiecontext toe te passen’, voegde hij eraan toe.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws