Uit de hand gelopen verzendkosten verhogen de prijzen van koffie tot speelgoed


  • De stijgende vraag, een tekort aan containers, verzadigde havens en te weinig schepen en havenarbeiders hebben bijgedragen aan de krapte op de transportcapaciteit op elk vrachtpad. Recente Covid-uitbraken in Aziatische exporthubs zoals China hebben de zaken nog erger gemaakt.
  • De pijn wordt het meest gevoeld op routes over langere afstanden, waardoor de scheepvaart van Shanghai naar Rotterdam 67% duurder is dan bijvoorbeeld naar de Amerikaanse westkust.
  • Hoewel het nog steeds als een relatief kleine bijdrage wordt beschouwd, schat HSBC Holdings Plc dat een stijging van de containervervoerskosten met 205% in het afgelopen jaar de producentenprijzen in het eurogebied met maar liefst 2% zou kunnen doen stijgen.

De torenhoge prijs van het verzenden van goederen over de hele wereld kan je portemonnee eerder raken dan je denkt – van die kop koffie die je elke ochtend krijgt tot het speelgoed dat je van plan was om je kinderen te kopen.

Het vervoeren van een 40-voet stalen container vracht over zee van Shanghai naar Rotterdam kost nu een record van $ 10.522, maar liefst 547% hoger dan het seizoensgemiddelde van de afgelopen vijf jaar, volgens Drewry Shipping. Nu meer dan 80% van alle goederenhandel over zee wordt vervoerd, dreigen de stijgingen van de vrachtkosten de prijs van alles op te drijven, van speelgoed, meubels en auto-onderdelen tot koffie, suiker en ansjovis.

“In 40 jaar speelgoedwinkel heb ik nog nooit zulke uitdagende omstandigheden gekend vanuit het oogpunt van prijsstelling”, zei Gary Grant, de oprichter en uitvoerend voorzitter van de Britse speelgoedwinkel The Entertainer, in een interview. Hij moest stoppen met het importeren van gigantische teddyberen uit China omdat hun verkoopprijs zou moeten verdubbelen om hogere vrachtkosten toe te voegen. “Heeft dit gevolgen voor de verkoopprijzen? Mijn antwoord moet ja zijn.”

Een samenloop van factoren – een stijgende vraag, een tekort aan containers, verzadigde havens en te weinig schepen en havenarbeiders – hebben bijgedragen aan de krapte op de transportcapaciteit op elk vrachtpad. Recente Covid-uitbraken in Aziatische exporthubs zoals China hebben de zaken nog erger gemaakt. De pijn wordt het meest gevoeld op routes over langere afstanden, waardoor de scheepvaart van Shanghai naar Rotterdam 67% duurder is dan bijvoorbeeld naar de Amerikaanse westkust.

“Deze kosten worden al doorberekend aan de consument”, zei hij.

Europe Insight: wat 400% op verzending in Azië betekent voor inflatie for

“Hoe langer deze extreme vrachttarieven duren, hoe meer bedrijven structurele maatregelen zullen nemen om hun toeleveringsketens te verkorten”, zei Damas. “Weinig bedrijven kunnen een stijging van 15% van de totale leveringskosten voor internationaal verhandelde producten opvangen.”

Met het einde van de lockdowns zal de vraag van de consument waarschijnlijk verschuiven naar diensten van goederen, maar “het risico is natuurlijk dat hogere verzendkosten aanhouden – vooral gezien de aanhoudende verstoring van de verzending – en dat producenten meer bereid zijn om deze hogere kosten door te berekenen aan consumenten,” zei Rajanayagam.

Bron: News24

.

Spring naar toolbar