8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

UITLEG | Wat gebeurt er in Zimbabwe met betrekking tot Covid-19?

- Advertisement -


Crisiscoalitie van Elinor Sisulu uit Zimbabwe vertelde News24 dat het land kort na Zuid-Afrika in maart een nationale afsluiting begon, waardoor het aantal bijeenkomsten bij begrafenissen, openbare bijeenkomsten en reizen naar landelijke gebieden beperkt werd. De lockdown werd in de loop van de tijd bekort.

Dinsdagavond kondigde president Emmerson Mnangagwa echter een nieuwe reeks lockdown-maatregelen aan nadat het land een toename van het aantal infecties zag.

De nieuwe maatregelen omvatten onder meer een nationale avondklok van 06:00 tot 18:00 uur, dwong “niet-werkende delen” van de bevolking om thuis te blijven en verplichtte het dragen van maskers.

‘Deze dringende en noodzakelijke maatregelen zullen inhouden dat we de vrijheden die we altijd hebben genoten en waaraan we gewend zijn, inperken. Vanaf nu worden deze vrijheden opgeschort en uitgesteld, in het belang van ons allemaal’, zei Mnangagwa in een televisietoespraak.

Wat is het percentage Covid-19-infectie in Zimbabwe?

Officieel heeft Zimbabwe de 2.000 infecties niet overtroffen, maar Sisulu gelooft dat dit aantal veel hoger kan zijn, aangezien Zimbabwe niet in staat is om op grote schaal te testen.

Volgens de gezondheidsafdeling van Zimbabwe worden dagelijks ongeveer 1200 Covid-19-tests uitgevoerd voor een populatie van ongeveer 14 miljoen.

Dit in vergelijking met Zuid-Afrika, dat dagelijks ongeveer 30.000 mensen test voor een bevolking van 59 miljoen.

Sisulu zei dat niet alleen mensen waarschijnlijk niet genoeg worden getest, maar dat de ziekenhuizen in Zimbabwe ook niet voor patiënten kunnen zorgen.

“Ziekenhuizen in Zimbabwe zijn voortdurend onderbemand en er wordt gemeld dat artsen slechts R500 betalen. We hebben niet genoeg beademingsapparatuur en om nog maar te zwijgen van medische benodigdheden”, zei Sisulu.

“De ziekenhuizen moeten ook omgaan met storingen in de toeleveringsketen, waar geen voedsel wordt geleverd. Er zijn problemen met de watervoorziening en constante stroomuitval”.

Waarom wordt aangenomen dat de afsluiting van Zimbabwe politiek gemotiveerd is?

Sinds het begin van hun nationale afsluiting heeft Zimbabwe protesten van activisten en gezondheidswerkers gezien over de slechte reactie van het land op Covid-19 en gebrek aan zorg voor de kwetsbaren in de samenleving.

AJ + meldde dat de Zimbabwaanse politie sinds maart meer dan 105.000 mensen heeft gearresteerd wegens vermeende schending van de Covid-19-beperkingen.

In mei werd oppositielid Joana Mamombe, samen met Cecilia Chimbiri en Netsai Marova, gearresteerd bij een wegversperring bewaakt door politie en soldaten, waar ze werden ontvoerd, gemarteld en seksueel misbruikt.

Op 6 juli werden 13 verpleegsters gearresteerd in het Sally Mugabe-ziekenhuis in Harare wegens protest en het eisen van betere lonen en werkomstandigheden.

Destijds zei Muleya Mwananyanda van Amnesty International: “De aanklachten die tegen deze verpleegkundigen worden ingediend om de Covid-19-vergrendelingsregels af te dwingen, zijn duidelijk bedoeld om te voorkomen dat ze zich organiseren en zich uitspreken tegen lage lonen en vreselijke arbeidsomstandigheden”.

Vooruitlopend op een geplande massale openbare bijeenkomst tegen corruptie op 31 juli, werd Chin’ono op 20 juli in zijn huis in Harare gearresteerd nadat hij verslag had gedaan van beschuldigingen waarbij 60 miljoen dollar aan corruptie bij de staat was betrokken.

De Nederlandse ambassade in Zimbabwe beschreef de arrestatie van Chin’ono als “een onderdeel van een zorgwekkende trend tegen de vrijheid van meningsuiting in Zimbabwe”, maar Nick Mangwana, minister van Informatie, zei dat journalisten niet boven de wet staan.

Een dag later werd ook activist Jacob Ngarivhume van de transformatie Zimbabwe zonder winstoogmerk, verdacht van het feit dat hij een van de organisatoren van de protesten van 31 juli was, gearresteerd.

Op dezelfde dag kondigde Mnangagwa enorme nieuwe afsluitmaatregelen aan, waaronder de afsluiting.

“Iedereen die bewust onschuldige personen blootstelt, helpt, steunt of infecteert, hetzij door het schenden van de isolatievoorwaarden of door het aanmoedigen van maatregelen die de door de regering aangekondigde of ondernomen volksgezondheidsmaatregelen ondermijnen, zal aansprakelijk worden gesteld en dienovereenkomstig streng worden gestraft”, aldus Mnangagwa.

De economie van Zimbabwe staat onder druk sinds het land als legale betaling naar de Zimbabwaanse dollar (Z $) overging, na bijna een decennium waarin de rand, de Amerikaanse dollar en andere valuta’s in het land als wettig betaalmiddel werden gebruikt.

Dit heeft geleid tot hyperinflatie in het land.

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws