1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Uitzendkrachten en flexibel personeel dat te maken krijgt met loonverlies, werkloosheid: Unie

- Advertisement -


Ongeveer 80 procent van de oproepkrachten is tijdens de coronaviruscrisis zijn baan kwijtgeraakt of zag zijn werktijd drastisch afnemen. Dertig procent van de uitzendkrachten heeft tijdens de crisis zijn baan verloren, zegt vakbond FNV op basis van een enquête onder duizend flexwerkers en cijfers van UWV.

Volgens de vakbond leefden ongeveer 775 duizend flexibele arbeiders jarenlang zonder baan en inkomenszekerheid en waren nu de eersten die klappen kregen toen de pandemie toesloeg. De coronaviruscrisis zou een wake-up call moeten zijn, zei FNV.

“We willen af ​​van een arbeidsmarkt waar de zwakste schouders de grootste klappen krijgen. Na de laatste crisis van 2009 zagen we dat werkgevers massaal hun toevlucht namen tot flex. Nu zien we de gevolgen”, zei Zakaria Boufangacha van de vakbond. “Werkgevers ontslaan deze harde werkers massaal, terwijl de noodregelingen van de overheid gericht zijn op behoud van werk en inkomen.”

FNV riep op tot een volledige herziening van de flexibele arbeidsmarkt, zodat vaste banen weer de norm zijn en flexibele contracten alleen worden gebruikt tijdens piekmomenten en periodes van ziekte. De vakbond wil ook een minimumaantal uren voor oproepkrachten, zodat zij die zekerheid kunnen hebben. ‘Zekerheid is geen luxe, maar een noodzaak’, zei Boufangacha.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws