Undercover-agenten die protesteren voor eerlijk loon

[ad_1]

Vanaf vandaag zal de Observatie- en Technologiedienst (O&T) van de politie – de afdeling die undercoveroperaties afhandelt – protesteren voor een passend salaris en de teruggave van afgedankte uitkeringen. Gezien de geheimhouding en anonimiteit van hun werk, kunnen ze niet op traditionele manieren protesteren. In plaats daarvan zullen de elf eenheden van deze service om de beurt alleen bureauwerk doen, meldt AD.

De actie wordt ondersteund door politiebonden ACP, ANPV en NPB. Vandaag zal de O&T in de unit Midden-Nederland protesteren, woensdag gevolgd door de afdeling in de unit Oost-Nederland, zei ACS-voorzitter Gerrit van de Kamp tegen de krant. ‘Afhankelijk van de reactie van de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid zullen we dan kijken hoe het verder gaat.’

Volgens Van de Kamp blijft het werk van de O & T-dienst, gezien de veiligheidsrisico’s bij undercoveroperaties, vaak onbezongen. Hoewel onlangs werd aangekondigd dat de O & T-service hielp bij het hacken van de systemen van de gecodeerde telefoonprovider EncroChat, tot nu toe resulteerde dit in de arrestatie van meer dan honderd verdachten en de ontdekking van een martelkamer onder de wereld.

Ondanks de extra risico’s en opleiding die hun werk met zich meebrengt, verdienen de ruim 400 undercoveragenten in Nederland hetzelfde als andere agenten. Ze hebben vijf jaar lang tevergeefs om een ​​eerlijke beloning gevraagd, zei Van de Kamp. ‘Ze zagen honderden euro’s onkostenvergoedingen dalen zonder iets terug te geven.’ Om die reden voelen ze zich nu gedwongen te protesteren.

Volgens Van de Kamp hebben undercoveragenten veel plotse uitgaven waar andere politieagenten niet voor staan. ‘Zo moeten O & T-medewerkers soms kleding kopen die bij hun situatie past. Daar worden ze niet voor gecompenseerd’, zei hij tegen de krant. “Bovendien zijn ze vaak undercover waardoor je geen pinpas kunt gebruiken. Ook moet er meer rekening worden gehouden met de hoge werkdruk en moeten ze praktisch altijd paraat zijn.”

[ad_2]

Plaats een reactie