8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Union wil meer steun voor thuiswerkende ouders

- Advertisement -


Veel ouders die momenteel vanuit huis werken, worstelen om zowel hun kinderen te helpen met hun schoolwerk als hun uren te besteden aan hun werk, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Totta voor vakbond FNV. De vakbond roept de regering op om meer steun te geven aan deze ouders, ook al kunnen scholen in de nabije toekomst gedeeltelijk weer open.

Uit het onderzoek bleek dat 92 procent van de ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd hun kinderen helpen met afstandsonderwijs. Hetzelfde geldt voor 58 procent van de ouders met kinderen op de middelbare school. Voor 54 procent van de ouders duurt afstandsonderwijs met hun kinderen tot 2 uur per dag. 34 procent besteedt 3 tot 4 uur aan schoolwerk. Vrouwen besteden gemiddeld meer tijd aan het helpen van kinderen dan mannen. Tien procent van de ouders gebruikt hun vakantiedagen nu om hun kinderen les te geven.

40 procent van de ouders geeft aan dat ze ’s nachts en in het weekend extra uren besteden, zodat ze hun werk kunnen doen. Vooral ouders van peuters (56 procent) en kinderen op de basisschool (45 procent) worstelen om zowel schoolwerk als hun werk gedaan te krijgen.

FNV maakt zich hier zorgen over. “Scholen en kinderdagverblijven zijn nu vijf weken gesloten en structureel langer doorwerken kan vervelende gevolgen hebben, zoals overspannenheid of burn-out. Er is ook blijvende onrust in de familie”, aldus Judy Hoffer van de vakbond.

De vakbond wijst erop dat andere Europese landen ouders extra verlofdagen hebben toegekend bij sluiting van scholen en kinderdagverblijven. Noorwegen gaf ouders bijvoorbeeld 20 extra opvangdagen. Cyprus, Italië, Duitsland, Roemenië en Oostenrijk hebben volgens FNV soortgelijke maatregelen genomen.

“Nederland heeft nooit voorop gelopen als het gaat om de combinatie van werk en zorgtaken, en hieruit blijkt nogmaals dat de zorg voor kinderen in de eerste plaats als een privéaangelegenheid wordt beschouwd”, aldus Hoffer. ‘Laat dat nu maar veranderen. In deze uitzonderlijke omstandigheden zijn noodverlof en extra vrije dagen uitstekende manieren om ouders te huisvesten. De overheid moet dit faciliteren.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws