8.7 C
Utrecht
donderdag, oktober 28, 2021

Utrechtse horeca strijdt tegen ‘berg afval’ van bezorgmaaltijden

- Advertisement -


Iedereen kent het wel. Je bestelt eten bij jouw favoriete restaurant en je houdt een ‘berg afval’ over: plastic bakjes, zakjes, papier en bestek. In Utrecht wil de horeca in samenwerking met de startup Packback en Mission Reuse hier iets aan doen. ,,Afhaalmaaltijden zijn ongekend populair, maar leveren ook een gigantische berg aan afval op.”
Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal bezorgmaaltijden explosief gestegen. Volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) groeide deze markt vorig jaar met 37 procent. Voor de bezorging van al die maaltijden is veel verpakkingsmateriaal nodig. Het zijn bovendien bijna altijd wegwerpbakjes die amper gerecycled of hergebruikt kunnen worden, aldus Dieuwertje Pender, woordvoerder Natuur & Milieu. 

,,Afhaalmaaltijden zijn ongekend populair, maar leveren ook een gigantische berg aan afval op. Het gaat vaak niet eens om één bakje, maar je krijgt er gelijk drie of vier. Zo zonde van al dat verpakkingsmateriaal en tamelijk waanzinnig als je kijkt naar het klimaatprobleem waar we mee te dealen hebben.”

‘PackBack-principe’

Daar heeft de start-up Packback iets op bedacht: het ‘PackBack-principe’. Een retoursysteem met herbruikbare bakjes dat op basis van statiegeld werkt. Restaurants bieden klanten de mogelijkheid om hun bezorgmaaltijd in een herbruikbare verpakking van gerecyclede materialen te laten bezorgen. De verpakkingen worden geleverd door Mission Reuse, een collectief van Natuur & Milieu. De bijbehorende app laat zien waar het dichtstbijzijnde inleverpunt is voor de bakjes en toont ook wat de milieuwinst is.

Na een succesvolle lancering in Rotterdam, kiezen nu ook Utrechtse horeca ervoor. Het Utrechtse restaurant Tibasco is deze zomer al gestart met de herbruikbare bakjes. Klanten die een maaltijd bestellen betalen bij hun bezorging 2,50 euro statiegeld. Na inlevering krijgen ze dit terug. ,,Door er een concreet bedrag aan te verbinden zorg je ervoor dat mensen een extra motivatie hebben om de verpakkingen in te leveren.” 

De organisaties verwachten dat meer Utrechtse restaurants zich zullen aansluiten en dat het netwerk inleverpunten dus kan worden uitgebreid. 

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws