6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Vakbond wil dat alle slachthuismedewerkers worden getest op coronavirus

- Advertisement -


De ongeveer 33 duizend mensen die in de Nederlandse vleesverwerkende industrie werken, moeten volgens vakbond FNV allemaal op het coronavirus worden getest. Een recente uitbraak van coronavirus in een slachthuis in Helmond en de vorige in Groenlo laten zien dat slachthuizen een hotspot zijn voor de ziekte, aldus de vakbond.

‘Elke steekproef levert cases op’, zei FNV-directeur John Klijn tegen de NOS. ‘Er is dus geen reden om aan te nemen dat het beter is bij andere bedrijven in de branche.’ Hij wees erop dat er in de slachthuizen in de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk soortgelijke uitbraken waren geweest. ‘In Groenlo waren ook mensen op kantoor besmet, dus daar kunnen we lessen uit trekken.’

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vertelde de omroep dat zij en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bij de GGD al een verzoek hadden ingediend om alle slachthuismedewerkers te testen. ‘Het is aan de GGD’s om te bepalen of ze het gaan doen. Natuurlijk hebben ze ook andere groepen die ze willen testen. Maar de beste beveiliging tegen besmetting is het naleven van de regels van het RIVM’, zei Schouten voor aanvang van de Raad van Ministers

Alle 1.700 medewerkers van Van Rooi Meat in Helmond worden in ieder geval getest op het virus, aldus John Jorritsma van lokale veiligheidsregio Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost tegen de NOS. Het slachthuis werd gesloten bevolen na een steekproeftest van 130 werknemers, waarvan er 21 met het coronavirus werden aangetroffen.

Alle medewerkers die positief testen, en hun huisgenoten, worden twee weken in quarantaine geplaatst. Ze krijgen accommodatie in een lokaal hotel. ‘De mensen die in quarantaine moeten gaan, zijn erg blij dat ze in ieder geval een fatsoenlijke verblijfplaats krijgen’, zei Jorritsma tegen de omroep. De meeste medewerkers van Van Rooi Meat zijn arbeidsmigranten en sommigen van hen woonden in ‘vernederende omstandigheden’ op campings over de grens, zei hij. “Nu hoeven ze niet meer in een tent te lepelen”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws