1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Veel onzekerheid over heropening Nederlands, zegt premier; In juni zouden de gevallen van Covid-19 kunnen stijgen

- Advertisement -


Hoewel er nog veel vragen onduidelijk zijn over hoe Covid-19-beperkingen in Nederland precies worden versoepeld, is de onzekerheid onvermijdelijk, zei premier Mark Rutte vrijdag op een persconferentie. Terwijl het land vanaf maandag langzaam weer open begint te gaan, was Rutte veel minder optimistisch over de mogelijkheid om grote gebeurtenissen na 1 september opnieuw op te starten.

‘We weten nog steeds niet veel van het virus. Misschien zullen ze nieuwe inzichten ontdekken en kun je op een gegeven moment misschien weer dingen gaan doen, maar ik ga nu geen valse hoop bieden’, zei Rutte.

De persconferentie van Rutte vond vrijdag plaats enkele dagen nadat de regering haar vijfstappenplan voor de heropening van Nederland had aangekondigd, dat in de loop van de zomer verschillende beperkingen zal opheffen. Hoewel de versoepeling van beperkingen voor veel bedrijven een opluchting is, bestaat er desalniettemin bezorgdheid dat de transmissie van Covid-19 hierdoor zal toenemen.

Volgens viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen zal het aantal infecties vrijwel zeker weer toenemen, waarschijnlijk vanaf de derde week van juni. Hij gaf aan AD toe dat, hoewel de regering ‘mensen anderhalf jaar niet binnen kan houden’, Nederland waarschijnlijk een zogenaamde ’tweede golf’ van infecties zal meemaken.

‘Alles heeft een risico. Er zullen weer meer mensen naar de ICU komen en sterven’, beweerde Niesters.

Vanwege die kans op meer infecties en een verhoogde druk op de gezondheidszorg, zei Rutte dat het publiek enige onzekerheid mag verwachten over de manier waarop de overheid vanaf nu de crisis zal aanpakken. ‘De samenleving is sinds de Batavi meer dan 10.000 jaar gegroeid [an ancient Germanic tribe], en nu dat ellendige virus betekent dat de samenleving binnen een paar weken een aantal essentiële veranderingen moet doorvoeren op het gebied van sociaal gedrag op openbare plaatsen, ‘gaf Rutte toe op een persconferentie.

Rutte herinnerde het publiek eraan dat details over de heropening, evenals eventuele aanvullende regels, onder de bevoegdheid van de gemeenten en veiligheidsregio’s zelf vallen, en voegde eraan toe: ‘we moeten ermee leren leven en er volwassen mee omgaan. “

‘Maar de hoofdregel blijft,’ benadrukte Rutte nogmaals, ‘als je gezondheidsklachten hebt, blijf dan thuis. En als je op straat bent, hou dan anderhalve meter uit elkaar.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws