5.2 C
Utrecht
dinsdag, januari 31, 2023

Veel problemen met cybersecurity van de grenscontrole van Schipihol: Algemene Rekenkamer

- Advertisement -


Schiphol is erg kwetsbaar voor cyberaanvallen, concludeerde de Algemene Rekenkamer na onderzoek van de cyberveiligheid van de grenscontrolesystemen die de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven gebruikt. Twee van de drie systemen zijn niet goed beveiligd tegen cyberaanvallen, meldt de NOS.

Systemen op Schiphol worden vrijwel nooit getest op hoe goed ze bestand zijn tegen aanvallen, niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit. ‘Dit is een reëel risico, aangezien 60 duizend Defensiemedewerkers toegang hebben tot het netwerk’, stelt de Algemene Rekenkamer. Volgens de rechtbank kan iemand van Defensie inloggen op de systemen met een standaardwachtwoord in een interne handleiding en bijvoorbeeld een e-mail sturen namens de commandant van de strijdkrachten.

Cybersecurity is cruciaal om digitale sabotage, spionage en criminaliteit tegen te gaan, en daarom is het een aanfluiting dat de Schipholsystemen niet op peil zijn. ‘Als de IT van de grenscontrole door een digitale aanval onbruikbaar wordt, kan de Marechaussee de grenscontrole niet of nauwelijks uitvoeren’, aldus de Algemene Rekenkamer. ‘De mogelijke gevolgen: lange wachtrijen, vertragingen en annulering van vluchten.’

De Koninklijke Marechaussee is een politiemacht die werkt als onderdeel van het Nederlandse leger. De troepenmacht is verantwoordelijk voor de grensbeveiliging, ook op luchthavens.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws