4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Veelbelovende resultaten voor het Covid-19-vaccin van Oxford, ondersteund door Nederland

- Advertisement -


De meest recente test van een SARS-CoV-2-vaccin dat de Nederlandse regering vooraf heeft aangeschaft, liet veelbelovende resultaten zien, met immuniteit voor het virus nog steeds bijna twee maanden na toediening van het vaccin. Ongeveer 1.077 gezonde volwassenen namen deel aan de test en geen van de proefpersonen vertoonde volgens onderzoek ernstige bijwerkingen gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet op maandag.

“We laten zien dat een enkele dosis ChAdOx1 nCoV-19 op dag 28 een toename veroorzaakt van spike-specifieke antilichamen en neutraliserende antilichamen bij alle deelnemers na een boosterdosis”, aldus het onderzoeksrapport. De auteurs zeiden dat het onderzoek een fase 3-studie rechtvaardigt om verder te bewijzen of het vaccin, ook bekend als AZD1222, een infectie van het nieuwe coronavirus dat verantwoordelijk is voor Covid-19 voorkomt.

De studie is aan de gang, zeiden de onderzoekers, en een veel kleinere groep van tien proefpersonen kreeg na vier weken de tweede boosterdosis. Kleine bijwerkingen waren vermoeidheid, hoofdpijn en pijn op de injectieplaats. Paracetamol was effectief bij het behandelen van enkele van de bijwerkingen, aldus de onderzoekers. Andere bijwerkingen waren onder meer malaise, koude rillingen en koorts. Bijwerkingen waren volgens het onderzoek grotendeels snel verdwenen.

“De meeste gemelde bijwerkingen waren licht tot matig van aard en waren allemaal zelfbeperkend”, aldus de onderzoekers.

Ongeveer 543 mensen kregen het door Oxford University ontwikkelde vaccin met financiering van AstraZeneca toegediend, terwijl 534 mensen in een controlegroep een vaccin tegen meningitis kregen. De mediane leeftijd van de proefpersonen was 35, met een bijna gelijkmatige verdeling tussen man en vrouw. Meer dan 91 procent van de geteste personen was blank, aldus de onderzoekers.

Vaccinaankoop door Nederland

De Nederlandse regering is een alliantie aangegaan met Frankrijk, Duitsland en Italië om hun koopkracht te verbeteren om vaccins tegen SARS-CoV-2 te beveiligen. Hun eerste deal was met AstraZeneca om tussen de 300 en 400 miljoen eenheden van het AZD1222-vaccin te verwerven. De vier landen zeiden eerder dat andere Europese landen zich konden aansluiten bij hun pre-purchase-deal, en de Europese Commissie streefde ook naar soortgelijke deals.

Als de vaccinproeven succesvol blijven, zouden de eerste doses van het vaccin theoretisch voor het einde van het jaar Nederland kunnen bereiken, zei de Nederlandse regering bij de bekendmaking van de deal. Dat optimisme werd getemperd toen de regering eraan toevoegde: “Het risico op mislukking is aanwezig tot het einde in elk van de ontwikkelingsfasen.”

‘Het is heel belangrijk dat we vandaag deze stap kunnen zetten. Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen het virus’, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge bij de aankondiging van de deal. ‘Zolang het vaccin niet beschikbaar is, zal het virus onder ons zijn en zal het ontstaan. Er wordt dan ook met veel inspanning aan een vaccin gewerkt. We willen samenwerken en op meerdere paarden tegelijk wedden, want je weet het niet van tevoren wie de race gaat winnen. ”

Afgelopen maand kregen verschillende Nederlandse instellingen, waaronder het UMC Utrecht, de Universiteit Utrecht en het RIVM, de taak van Europese instanties om de veiligheid en werkzaamheid van vaccins en de verspreiding van het virus te monitoren zodra een vaccin bij het publiek werd geïntroduceerd. .

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws