4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Verbied risicovolle beleggingen zoals cryptocurrency-derivaten: Nederlandse toezichthouder

- Advertisement -


De Nederlandse toezichthouder op de financiële markten De AFM wil risicovolle beleggingen verbieden die steeds vaker online worden aangeboden, vaak vanuit het buitenland. Ze merkt op dat cryptocurrencies zoals Bitcoin om te beginnen behoorlijk riskant zijn, laat staan ​​de vervaging van de grenzen tussen investeringen en gokken gezien met cryptocurrency-derivaten waarmee een belegger geld kan inzetten tegen de voorspelling dat de waarde van Bitcoin zal stijgen of dalen. De nieuwe richtlijnen maken deel uit van de plannen van de AFM voor 2018, die woensdag worden gepresenteerd, zei Merel van Vroonhoven, CEO van AFM, in een interview met de Volkskrant.

Volgens Van Vroonhoven spelen aanbieders van risicovolle online investeringen graag in op de angst om te missen. De toezichthouder waarschuwde eerder voor beleggen in cryptocurrencies zoals die gecreëerd in initial coin offerings (ICO), maar de verklaring van Van Vroonhoven signaleert een striktere benadering van cryptocurrencies dan de AFM in het verleden suggereerde toen hij ook het potentieel van de technologie erkende om het voor legitieme bedrijven gemakkelijker te maken om financiering aan te trekken.

“Ik denk dat het ICO-mechanisme redelijk veelbelovend is en kan bijdragen aan een efficiënter gebruik van kapitaalmarkten”, zei Lars van de Ven van het FinTech-team van de AFM afgelopen november tegen NL Times. Hoewel Van de Ven bezorgd was over ICO’s als een flash-in-the-pan, vertelde hij een conferentie van cryptocurrency en ICO-enthousiastelingen over de noodzaak dat ze zichzelf zouden reguleren om te voorkomen dat autoriteiten betrokken zouden raken. “Als we te veel oplichting zien, zullen regelgevers gedwongen worden om tussenbeide te komen en deze te doden”, zei hij.

De AFM kan zelf weinig doen tegen cryptocurrencies, omdat de meeste niet onder het mandaat van de AFM vallen om beleggingsproducten te reguleren. Maar er zijn producten waarmee consumenten kunnen speculeren over prijsstijgingen en -dalingen in cryptocurrencies, en die kunnen binnenkort worden verboden, zei Van Vroonhoven tegen de krant.

“Door het extreem lage spaarpercentage zijn mensen gevoeliger geworden voor investeringen die zijn omheind met een hoog rendement. Ze onderschatten de risico’s”, aldus Van Vroonhoven. Cryptocurrency is een bijzondere zorg. Minstens 135 duizend Nederlanders investeren al in cryptocurrency, het dubbele van een jaar geleden. Nog eens 150 duizend Nederlanders overwegen om cryptomunten te kopen. ‘Dat bleek uit een onderzoek in oktober. Stel dat dit aantal is toegenomen.’

Dit geldt ook voor andere online aangeboden producten, zoals binaire opties – waarbij een investeerder bijvoorbeeld gokt op de vraag of de aandelenkoersen van Shell zullen stijgen of dalen. Als hij goed gokt, krijgt hij een hoog rendement. Zo niet, dan verliest hij al het geld dat hij heeft ingezet. Omdat de winst relatief lager is dan het verlies, verliezen beleggers die binaire opties kopen bijna altijd. “74 tot 89 procent van de consumenten verliest volgens onderzoek geld met deze investeringen”, aldus Van Vroonhoven. Binaire opties worden vaak vergeleken met het spelen van roulette in een casino.

Ook beleggersvereniging VEB, die in het algemeen tegen maatregelen is die de mogelijkheden van beleggers beperken, is kritisch over deze producten. “Het lijkt allemaal erg leuk, maar voor de meeste investeerders is dit echt te riskant”, zei directeur Paul Koster tegen de Volkskrant.

De ministers van Financiën van Frankrijk en Duitsland werken momenteel samen aan cryptocurrency-regelgeving, die ze van plan zijn te presenteren op de G20-top in Argentinië in maart. De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, kijkt ernaar uit om te zien wat deze regels met zich meebrengen en zal vervolgens beslissen wat hij in Nederland gaat doen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws