4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Verboden sportsupplementen gemakkelijk online beschikbaar: studie

- Advertisement -


Sportsupplementen met verboden stof DMAA zijn gemakkelijk online te kopen, bijvoorbeeld in online winkels of via Nederlandse sportbeïnvloeders op Instagram, blijkt uit onderzoek van NOS en masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam. Het merendeel van deze zogenaamde pre-workout shakes is legaal, maar op Instagram en buitenlandse online winkels kun je volgens de omroep ook makkelijk shakes met verboden middelen kopen.

Dit soort supplementen worden steeds populairder, vooral onder jongeren die een boost willen voordat ze naar de sportschool gaan, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Euromonitor. De meeste van deze poeders zijn relatief onschadelijk, hoewel artsen waarschuwen voor hoge doses. Ze bevatten veel cafeïne en andere “bovendeel” zoals citrulline en beta-alanine.

“Maar er zitten ook vaak heel verschillende stoffen in de poedermengsels”, zei Bastiaan Venhuis van RIVM tegen de NOS. “We komen alles tegen. Soms kloppen de hoeveelheden van de werkzame stoffen op de etiketten niet. Of zit er iets anders in dat niet op het etiket staat, soms zelfs verboden stof DMAA.”

DMAA is een stof die lijkt op amfetamine [speed], aldus de omroep. Het werd in 2012 verboden nadat sterfgevallen tijdens het sporten er in 2012 aan waren gekoppeld. Het verbod was uit voorzorg – er waren geen langetermijnstudies naar de bijwerkingen van DMAA. Een hoge dosis DMAA kan leiden tot bijwerkingen zoals hartkloppingen, slapeloosheid en angstaanvallen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws