7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Verkouden? Laat u onmiddellijk testen op Covid-19: nieuw onderzoek

- Advertisement -


Mensen die lijden aan verkoudheidsachtige symptomen, zoals hoesten of een loopneus, moeten worden geadviseerd om onmiddellijk een Covid-19-test te doen, volgens de resultaten van nieuwe studie door UMC Utrecht. Door de vertraging bij het testen te minimaliseren, zeggen de onderzoekers, kan tot 80 procent van de nieuwe transmissies mogelijk worden vermeden.

Het onderzoek volgt nu Nederland langzaamaan is ontstaan ​​uit twee maanden overheidsbeperkingen. Nu het aantal coronavirusgerelateerde ziekenhuisopnames en sterfgevallen is afgenomen, zijn de openbare ruimtes, zoals winkelstraten, in het land steeds drukker geworden, waardoor het risico op een tweede golf van Covid-19-uitzendingen is toegenomen.

Volgens de onderzoekers van het UMC Utrecht geven de bevindingen van het onderzoek aan dat hoe langer het testen wordt uitgesteld, hoe groter een nieuw coronavirusinfectiecluster wordt. Ze leggen uit dat, zolang het basisreproductie-getal van het virus (‘R0’) lager blijft dan één, wat betekent dat één persoon minder dan één andere infecteert, het totale aantal geïnfecteerde mensen zal afnemen.

In de praktijk leggen de onderzoekers echter uit dat dit geen realistisch doel is. In plaats daarvan suggereren ze dat snel testen centraal moet staan ​​bij de ontwikkeling van een effectieve contacttracingstrategie (CTS).

“Het minimaliseren van de testvertraging is van cruciaal belang voor de effectiviteit van CTS. Het optimaliseren van de test- en traceringdekking en het minimaliseren van traceringvertragingen, bijvoorbeeld met app-gebaseerde technologie, verhoogt de effectiviteit van CTS verder, met een potentieel om tot 80% van alle transmissies te voorkomen, ‘, leggen de onderzoekers uit.

“Het proces van conventionele contacttracering moet worden herzien en gestroomlijnd, terwijl mobiele app-technologie een hulpmiddel kan zijn om snelheid te winnen”, voegen ze eraan toe.

Testen is volgens UMC Utrecht-viroloog Marc Bonten alleen effectief als het snel gebeurt. Omdat Bonten gelooft dat de aanpak van testen door de overheid te bureaucratisch is, voorziet Bonten dat mensen bij het eerste teken van het vertonen van symptomen toegang kunnen krijgen tot testen, in plaats van te wachten op een arts om te bepalen of een test al dan niet zou bijdragen aan de behandeling of verzorging van een geduldig.

‘Als testen niet snel gaat, is de meerwaarde van contactonderzoek of een contact-app vrij klein’, vertelde hij aan De Volkskrant. “Er is de laatste tijd veel aandacht voor het belang van testen, maar niet voor de snelheid. Niemand zegt: we moeten zo snel mogelijk testen.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws