4.6 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Verzekeraars spoorden aan geen losgeld te betalen bij cyberaanvallen

- Advertisement -


Verzekeraars in Nederland mogen geen losgeld betalen namens organisaties die het slachtoffer worden van ransomware, adviseerde minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus woensdag. In een brief aan het parlement over cyberveiligheidskwesties adviseerde Grapperhaus verzekeringsmaatschappijen om in plaats daarvan de kosten te vergoeden van de schade die organisaties oplopen door het losgeld niet te betalen, in de overtuiging dat het zelf betalen van losgeld de criminaliteit alleen maar zal stimuleren.

“Het betalen van losgeld zal criminele activiteiten belonen en stimuleren”, schreef de minister, erop wijzend dat de politie verwacht dat het betalen van losgeld “zal leiden tot meer ransomware-aanvallen”. Ransomware, een steeds vaker voorkomend type malware, wordt door cybercriminelen gebruikt om gestolen bestanden in een coderingslaag te verpakken. De gekaapte of gestolen bestanden worden vervolgens gebruikt om losgeld te eisen, vaak in ruil voor het vrijgeven van een wachtwoord om de bestanden toegankelijk te maken en eventuele gestolen informatie privé te houden.

“Het is mijn voorkeur dat de verzekeraar niet het losgeld vergoedt dat in handen komt van criminelen, maar eerder de schade die wordt geleden door het niet betalen van dit losgeld”, voegde Grapperhaus toe.

In januari betaalde de Universiteit Maastricht bijna 200.000 euro losgeld om weer toegang te krijgen tot hun systemen na het slachtoffer te zijn geworden van een cyberaanval. In het licht van het incident voegde Grapperhaus er in de brief van woensdag aan toe dat verzekeringsmaatschappijen extra nadruk moeten leggen op het ervoor zorgen dat hun polishouders de cyberbeveiliging serieus nemen en dat er adequate bescherming en procedures worden ingevoerd.

Verzekeraars kunnen hun klanten hiertoe stimuleren door duidelijke eisen te stellen die deel moeten uitmaken van de cyberbeveiligingsplannen van de klant. Het Verbond van Verzekeraars komt bijeen om het nieuwe advies van de minister met haar leden te bespreken, meldt NU.nl.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws