4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Verzorgingshuizen vragen om meer bezoekers toe te laten; bewoners worstelen

- Advertisement -


Verzorgingshuizen willen dat de overheid de strikte bezoekregels voor hun bewoners sneller versoepelt. Het toestaan ​​van slechts één aangewezen bezoeker per bewoner voor nog eens twee maanden is “een te zwaar offer”, zei de overkoepelende organisatie van verpleeghuis Actiz tegen AD.

Vanwege het coronavirus en de kwetsbare mensen die in verpleeghuizen wonen, verbood de regering alle bezoeken aan verpleeghuizen op 20 maart. Op 11 mei startte een experiment in 26 verpleeghuizen zonder coronavirusgevallen. Elke bewoner van deze 26 woningen kon één vaste bezoeker ontvangen. Op 25 mei is dit uitgebreid naar alle verpleeghuizen zonder coronavirusgevallen. De regering zei dat verpleeghuisbewoners vanaf 15 juli waarschijnlijk weer twee of meer bezoekers kunnen ontvangen.

Deze maatregelen leiden volgens de verpleeghuizen tot pijnlijke situaties. Bewoners moeten soms kiezen tussen hun partner en hun kind of tussen hun kinderen, zei Actiz. “Verpleeghuizen kunnen nu al meer bezoekers ontvangen. Houd je niet aan die datum, maar laat zorginstellingen hun eigen tempo bepalen”, zegt directeur Mireille de Wee. ‘Het offer voor bewoners om hun familie de komende maanden, in hun laatste levensfase, niet te zien, is te zwaar.’

Ook verpleeghuizen in Nijmegen, Amersfoort, Hardinxveld-Giessendam en Oostzaan die sinds 11 mei één bezoeker toelaten, roepen op tot snellere versoepeling van de regels. Ze willen meer bezoekers per bewoner toestaan, of in ieder geval dat de aangewezen bezoeker een rotatie tussen gezinsleden kan zijn. Ze beseffen dat meer bezoeken een verhoogd risico op een uitbraak van het coronavirus betekenen. ‘Maar wat is er zwaarder? Het voorkomen van familiebezoeken leidt tot eenzaamheid, pijn, verdriet en zelfs bewoners die willen opgeven’, zegt Marcel van der Priem van verpleeghuis Tiendwaert in Hardinxveld-Giessendam.

Bewoners van de testlocaties begrepen aanvankelijk waarom ze maar één bezoeker konden hebben. Maar dat begrip is niet eindeloos, zei Van der Priem. “Er waren weken waarin we het verbod op familiebezoeken konden uitleggen. Maar nu er maar 10 of 12 ziekenhuisopnames per dag zijn en we terug kunnen naar de afhaal- en nagelsalon, kan ik niet langer argumenteren waarom kinderen hun moeder of vader. ‘

Zolang verpleeghuizen alle noodzakelijke maatregelen nemen op het gebied van hygiëne en sociale afstand, denken ze dat ze veilig meer bezoekers aankunnen.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws