7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Video: In Eindhoven begint de bouw van een 3D-geprinte fietsbrug

- Advertisement -


De Technische Universiteit Eindhoven is in samenwerking met bouwbedrijf BAM dit weekend gestart met het 3D printen van een fietsbrug. De brug is de eerste in zijn soort ter wereld en is volgens de NOS bedrukt met voorgespannen en gewapend beton.

TU-hoogleraar Theo Salet noemde het proces spannend en stressvol. ‘Stressvol omdat het werk dat je doet voor het eerst in de praktijk wordt gebracht. Het moet veilig zijn.’ Hij zei. “Er is veel gedaan om te onderzoeken hoe het materiaal zich gedraagt ​​en hoe het zich zal gedragen als het een echte constructie vormt. Dus deze stap, van het laboratorium naar iets dat in de praktijk wordt gebruikt, is erg mooi, maar ook stressvol.”

De constructie wordt in delen gedrukt en ter plaatse in elkaar gezet met een speciale betonmortel, legt Salet uit aan de NOS. “Als je normaal beton giet, loopt het aan alle kanten weg. Dat is de bedoeling, zodat het zich goed in de mal verspreidt. Maar dit is heel bijzonder materiaal. Als ik het neerleg blijft het op zijn plaats. Vergelijk het met tandpasta of mayonaise. Het verliest zijn vorm niet. ” Dat betekent ook dat er minder materiaal wordt gebruikt. ‘De printer zet veel minder neer’, zei de professor tegen de omroep.

De brug gaat onderdeel uitmaken van een rotonde bij Gemert, die de N605 en de N272 zal verbinden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws