8.5 C
Utrecht
zondag, februari 5, 2023

Vieringen op Bevrijdingsdag beginnen met middernachtelijk vuur; partijen in heel Nederland

- Advertisement -


Net voor middernacht werd het bevrijdingsvuur voor burgemeester Geert van Rumund voor hotel De Wereld in Wageningen aangestoken – waarmee op 4 mei de herdenkingsdag officieel werd afgesloten en de viering van de bevrijdingsdag begon. Nederland viert vandaag vrijheid en bevrijding na de Tweede Wereldoorlog.

Jaarlijks wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen voor het Hotel De Wereld op 5 Mei-plein aangestoken, meldt AD. Daar werd in 1945 overeenstemming bereikt over de Duitse overgave. Burgemeester Van Rumund ontving dit jaar het bevrijdingsvuur van Brits-Normandische veteraan Ray Lord (91), die het opraapte in het Britse Hull. Ruim 1.300 wandelaars in ruim 70 teams uit heel Nederland woonden de brand bij. Ze zullen de brand naar hun eigen gemeenten brengen.

De National Liberation Day Fire Relay is al sinds 1948 een traditie in Nederland. In dat jaar werd een fakkel van de Britse havenstad Portsmouth naar het D-daystrand in Normandië gebracht. Nijmeegse atleten brachten het vuur vandaar naar Wageningen.

De landelijke viering van de Bevrijdingsdag begint bij het provinciehuis in Haarlem met een lezing door acteur Nasrdin Dchar, volgens AD. De twaalfjarige Neal de Hoop uit Alkmaar vertelt over zijn kijk op vrijheid. Premier Mark Rutte zal aanwezig zijn. Het thema van de viering van dit jaar is “De kracht van het persoonlijke verhaal”. Na afloop zal de premier een toespraak houden in Haarlem, wat de officiële start van de festiviteiten in Nederland aangeeft.

Bevrijding en vrijheid worden gevierd op 14 grote festivals door het hele land. De festivals vinden plaats in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leeuwarden, Groningen, Assen, Zwolle, Almere, Haarlem, Wageningen, Vlissingen, Den Bosch en Roermond. Ambassadors of Freedom dit jaar zijn de bands De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat. Ze reizen de hele dag per helikopter tussen de grote festivals. In het hele land worden ook tientallen kleinere feesten en festivals gehouden.

Zoals elk jaar wordt de Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei concert aan de Amstel. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen aanwezig zijn. Muziek wordt verzorgd door het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley, met solisten Roel van Velzen en Joy Wielkins, harpiste Remy van Kesteren en de ZO! Gospel Choir, volgens AD. Ook treedt het Nationale Ballet op.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws