7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Vijftien jaar gevangenisstraf voor potentiële ’terrorist’

- Advertisement -


ATLANTA, Georgia – Een jonge man uit Cumming, een stad in Forsyth County, Georgia, die de door de autoriteiten omschreven ’terroristische aanslag’ op het Witte Huis plande, zit al vijftien jaar gevangen.

De 23-jarige Hasher Jallal Taheb zou ook aanvallen op het Vrijheidsbeeld, het Washington Monument, het Lincoln Memorial en een synagoge hebben gepland.

“Taheb was van plan een terroristische aanslag op het Witte Huis uit te voeren als onderdeel van wat hij beweerde dat het zijn verplichting was om deel te nemen aan de jihad”, zei assistent-procureur-generaal voor de nationale veiligheid, John C. Demers, donderdag. ‘En dat was slechts een van de iconische Amerikaanse oriëntatiepunten die hij wilde bereiken. Dankzij een tip van een lid van de gemeenschap en het werk van de agenten, analisten en aanklagers die verantwoordelijk waren voor deze zaak, werd de dreiging van de beklaagde geneutraliseerd. en de beklaagde is nu veroordeeld voor zijn geplande terroristische aanslag. “

Vanwege een tip van het publiek begonnen de FBI Atlanta Joint Terrorism Task Force en wetshandhavingspartners een jaar lang onderzoek dat resulteerde in de arrestatie van Taheb.

“De uitdrukking ‘Als je iets ziet, zeg iets’ lijkt misschien banaal, maar onze burgers zijn onze ogen en oren in onze gemeenschappen, een van onze belangrijkste wapens in de strijd tegen het terrorisme, en deze zaak is daar een voorbeeld van,” Chris Hacker, Special Agent verantwoordelijk voor FBI, zei Atlanta donderdag.

Volgens de aanklachten en andere informatie die voor de rechtbank is gepresenteerd: in maart 2018 meldde een lokale persoon in de gemeenschap van Atlanta bezorgdheid over Taheb aan een lokale wetshandhavingsinstantie, die vervolgens contact opnam met de FBI. De persoon heeft de wetshandhaving specifiek gewaarschuwd dat Taheb geradicaliseerd is en van plan is naar het buitenland te reizen.

Tijdens een undercoveroperatie van de FBI leerden federale onderzoekers in oktober 2018 dat Taheb in feite een paspoort had aangevraagd en van plan was naar het buitenland te reizen. Tegelijkertijd was Taheb begonnen met het plannen van binnenlandse aanvallen in de Verenigde Staten als onderdeel van zijn verlangen om deel te nemen aan ‘jihad’. Zijn doelen waren aanvankelijk het Witte Huis en het Vrijheidsbeeld. Later in december 2018 verbreedde Taheb zijn toekomstige doelen in het gebied van Washington, DC met het Washington Monument, het Witte Huis, het Lincoln Memorial en een synagoge.

Tijdens geheime ontmoetingen met Taheb in januari 2019, produceerde Taheb schetsen van het Witte Huis en beschreef hij de soorten wapens en explosieven die hij bij de aanvallen wilde gebruiken, waaronder halfautomatische wapens, geïmproviseerde explosieven, een antitankwapen en hand granaten. Speciale FBI-agenten arresteerden Taheb op 16 januari 2019, nadat Taheb op een vooraf afgesproken locatie was aangekomen waar hij naar verwachting halfautomatische aanvalsgeweren, explosieven en een antitankwapen zou krijgen.

Federale onderzoekers doorzochten de computer van Taheb na zijn arrestatie en vonden een video die hij maakte. In de video sprak Taheb over “… Amerika, zijn bondgenoten, zijn president en zijn mensen.” Hij vertelde over zijn grieven met het Amerikaanse beleid en verklaarde dat Amerika geen vrede zou zien tenzij het zijn buitenlands beleid zou veranderen, aangezien hij een man was die meer van de dood hield dan van het Amerikaanse liefdesleven. Hij moedigde ook andere moslims aan om te vechten.

Hasher Jallal Taheb werd veroordeeld door de Amerikaanse districtsrechter Mark H. Cohen. Na het uitzitten van zijn 15-jarige termijn, zal Taheb nog eens drie jaar onder toezicht worden vrijgelaten. Hij pleitte schuldig aan de beschuldigingen op 1 april 2020.

Deze zaak werd onderzocht door de Joint Terrorism Task Force van de FBI, waaronder de Amerikaanse geheime dienst. Het Sheriff Office van Forsyth County en de politie van Gwinnett County verleenden ook hulp.

De zaak werd vervolgd door assistent-Amerikaanse advocaten Ryan K. Buchanan, plaatsvervangend hoofd van de afdeling gewelddadige misdaad en nationale veiligheid, en Matthew Carrico, plaatsvervangend hoofd van de afdeling georganiseerde misdaad en bendes, en procesadvocaten Danielle Rosborough en B. Celeste Corlett van de Ministerie van Justitie National Security Division.

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws