4.4 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

VK claimt € 141 miljoen Unilever-belastinggeld betaald aan Nederland

- Advertisement -


De Britse belastingdienst heeft bij Unilever een vordering van 141 miljoen euro ingediend voor belasting die de onderneming in Nederland ten onrechte heeft betaald, aldus de Britse autoriteiten. De claim betreft belastingen die in 2015 zijn betaald, maar die over meerdere jaren kunnen gaan en 600 miljoen euro kunnen bedragen, schreef het bedrijf in een eerder onopgemerkte passage in haar jaarverslag, meldt de NOS.

Unilever was tegen de claim en startte een procedure waarin de Britse en Nederlandse regering met elkaar moeten praten om te voorkomen dat de onderneming in beide landen belasting betaalt over dezelfde winst. Mochten de Britten deze strijd winnen, dan verwacht Unilever minimaal 174 miljoen euro terug te vorderen van de Nederlandse belastingdienst, aldus het bedrijf tegen de NOS. Het bedrag is hoger omdat het winstbelastingtarief in Nederland hoger is dan in het Verenigd Koninkrijk.

De Britse belastingclaim draait om de vraag of een aanzienlijk deel van de Nederlandse vestiging van Unilever jaren geleden naar het Verenigd Koninkrijk is verhuisd. Unilever bestond altijd uit een Nederlands deel met voedingsproducten en een Brits deel met schoonmaakmiddelen en deodorant. Vorige maand besloot Unilever de structuur met twee landen op te geven en een volledig Brits bedrijf te worden met alleen een hoofdkantoor in Londen. Deze beslissing was de apotheose van een lange discussie, waarin Unilever in 2018 voor het eerst voor Rotterdam koos en vervolgens besloot die beslissing in te trekken.

Volgens de Britse belastingdienst was een belangrijk deel van de Nederlandse Unilever al die tijd in Londen gevestigd en had daarom in het VK belasting moeten betalen, niet in Nederland. Unilever vertelde de NOS dat de Britse autoriteiten van mening zijn dat de permanente vestiging van Unilever NV zich in het VK bevindt omdat het NV-management naar het VK is verhuisd “vanwege de aard van de samengestelde raad van de Unilever-groep”. Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek legde het als volgt uit: “Als een directeur van de Nederlandse business unit in Londen woont en werkt en belangrijke beslissingen neemt over het onderdeel daar, kan de Britse belastingdienst dit beschouwen als een Britse tak van het bedrijf en Unilever moet genoegen nemen met de Britse belastingdienst. ”

Noch Unilever, noch de Britse belastingdienst zouden de NOS vertellen welk deel van het Nederlandse filiaal volgens hen in 2015 naar het VK is verhuisd. Ook het Nederlandse ministerie van Financiën zou daar geen commentaar op geven, aldus de omroeporganisatie.

Opvallend is volgens de NOS dat de Britse autoriteiten deze claim pas vorig jaar voor belastingen 2015 hebben ingediend, toen Unilever de beslissing om de onderneming in het VK of in Nederland te vestigen, in twijfel trok. Unilever zei dat deze belastingvordering geen rol speelde in haar beslissing voor het hoofdkantoor in Londen. Maar volgens Van de Sneek is het gebruikelijk om voorafgaand aan zulke grote beslissingen overleg te hebben met de belastingdienst in de betrokken landen. Meestal probeerden landen daar een land te lokken met mooie beloftes. ‘Het is speculatie, maar het idee is verleidelijk dat de Britten voor een agressieve aanpak hebben gekozen’, zei Van de Sneek tegen de NOS. ‘Zoals: als je naar Londen komt, heb je dit soort problemen niet meer.’

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws