-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

Volksgezondheidsinstituut zal haar advies over gezichtsmaskers nog niet veranderen

- Advertisement -


Volgens het RIVM is er geen reden om het dragen van maskers buiten het openbaar vervoer verplicht te stellen, want hoewel er aanwijzingen zijn dat niet-medische maskers coronavirusdeeltjes kunnen stoppen, is er nog geen hard bewijs dat het gebruik ervan in openbare ruimtes infecties voorkomt, NOS-rapporten.

Deze week is er veel discussie geweest over het vergroten van het gebruik van maskers in Nederland. Burgemeesters Femke Halsema uit Amsterdam en Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam vroegen de regering om het te beschouwen als het aantal Covid-19-infecties dat de afgelopen week is gestegen. Vier experts van het Ministerie van Volksgezondheid hebben gevraagd om het coronavirusbeleid te evalueren, adviseerden het Ministerie om maskers verplicht te stellen in horecagelegenheden en contactberoepen. En een meerderheid in de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, riep op tot het Outbreak Management Team (OMT) om haar standpunt over maskers opnieuw te evalueren.

De laatste keer dat de OMT naar maskers keek, was op 23 juni, nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haar advies over het gebruik ervan had gewijzigd, aldus de NOS. “Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om het gebruik van gezichtsmaskers in openbare ruimtes aan te moedigen. In uitzonderlijke situaties kan overwogen worden om niet-medische gezichtsmaskers te gebruiken wanneer het niet mogelijk is om algemene maatregelen te volgen, zoals in het openbaar vervoer, “was de conclusie. Volgens de OMT zijn de beschikbare onderzoeken naar hoe effectief deze maskers zijn, in tegenspraak met elkaar.

De OMT somde zowel voor- als nadelen op voor het gebruik van maskers. Een voordeel is dat maskers de verspreiding van het virus een beetje kunnen beperken, indien gedragen door Covid-19-patiënten die geen symptomen hebben. Ze kunnen ook de aandacht voor basisregels vergroten. Maar aan de andere kant zouden ze het tegenovergestelde effect kunnen hebben – het creëren van een vals gevoel van veiligheid, waardoor dragers minder goed andere regels volgen – citeerde Hubert Bruls van de Veiligheidsraad ook toen hij zich uitsprak tegen Halsema en de oproep van Aboutaleb.

De volgende bijeenkomst van de OMT is gepland voor eind augustus, maar die zou kunnen stijgen als de huidige piek in Covid-19-infecties aanhoudt.

Een woordvoerder van het RIVM vertelde de NOS dat het continu nieuw onderzoek naar maskers evalueert en hoe effectief ze zijn.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws