VS bekritiseert informatievoorziening bij aanslag Amsterdam


De Nederlandse inlichtingendiensten hebben niet snel genoeg contact opgenomen met hun Amerikaanse tegenhangers nadat een Jawed S. vorige week twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam Centraal Station had neergestoken, zei Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, tegen de Telegraaf.

“Het lijkt erop dat hij als eenling heeft gehandeld, maar als het een meer gecompliceerde aanval was geweest met meer daders en opeenvolgende acties verspreid over meerdere dagen, dan heb ik mijn zorgen”, zei Hoekstra. Als de informatie was gedeeld, zouden de diensten de dader en het risico op andere aanvallen beter begrijpen. “Een deel van het systeem werkt heel goed, maar tegelijkertijd kun je zeggen dat het misschien anders was geweest.”

De Amerikaanse ambassade heeft volgens hem de aanslag in Amsterdam uitvoerig geëvalueerd en zal dat ook doen met hun Nederlandse collega’s.

Hoekstra schrijft de ‘leemte’ in de informatievoorziening toe aan het feit dat dit de eerste terroristische aanslag in Nederland was sinds de moord op Theo van Gogh 14 jaar geleden. ‘We weten wat de protocollen zijn en wat we moeten doen’, zei hij tegen de krant. ‘Nu we ze een keer hebben moeten gebruiken, kunnen we ons afvragen of ze genoeg zijn.’

De Verenigde Staten prezen eerder de snelle actie van de Nederlandse autoriteiten tijdens de aanval. Jawed S. werd neergeschoten door de politie enkele seconden nadat hij de twee toeristen had aangevallen.

Spring naar toolbar