-2.2 C
Utrecht
woensdag, februari 8, 2023

VS maken zich zorgen over beveiliging over Nederlandse 5G-deal met Huawei

- Advertisement -


De Verenigde Staten zullen niet noodzakelijkerwijs stoppen met het delen van informatie met Nederland als de regering toestaat dat het Chinese bedrijf Huawei wordt betrokken bij de bouw van het 5G-netwerk in ons land, zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra tegen NRC.

“Als Nederland besluit om 5G-netwerken met Huawei te gebruiken, zullen we moeten nadenken over hoe we dat soort informatie zullen delen”, aldus Hoekstra. ‘Maar ik verwacht niet dat we zullen zeggen: we gaan het niet met je delen. Dan moeten we andere manieren zoeken, andere mechanismen. We zullen het oplossen.’

Volgende week worden de eerste 5G-frequenties in Nederland geveild. De Verenigde Staten dringen er bij andere landen op aan Huawei niet toe te staan ​​op het netwerk te werken. De Republikeinse Partij in de VS heeft een wetsvoorstel ingediend om te stoppen met het uitwisselen van informatie met inlichtingendiensten in landen waar Huawei betrokken was bij het 5G-netwerk. De Republikeinse senator Tom Cotton vertelde onlangs aan het Britse Lagerhuis dat het toestaan ​​van Huawei op de netwerken vergelijkbaar is met het laten bouwen van westerse onderzeeërs door de Sovjet-Unie in de Koude Oorlog.

Maar volgens Hoekstra zouden de VS niet per se de 70 jaar lange wederzijds voordelige relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten weggooien. ‘We werken veel samen, op het gebied van veiligheid en in de strijd tegen drugshandel of kinderpornografie. Dat gaan we niet weggooien.’

Het zal nog beter zijn als Nederland het voorbeeld van enkele andere Europese landen volgt en Huawei niet toestaat om aan zijn netwerk te werken, aldus de ambassadeur. Hoekstra noemde Nederland een “work in progress” als het om Huawei gaat. “Wij zijn van mening dat een 5G-systeem met Huawei niet veilig kan zijn. We moedigen de Nederlandse overheid en telecombedrijven aan om dezelfde weg te volgen als wij.”

De VS vreest onder meer dat het bedrijf door Huawei toe te staan ​​op de 5G-netwerken gevoelige informatie kan verkrijgen en deze kan doorsturen naar de Chinese overheid. Er zijn ook economische belangen – de Amerikanen willen niet dat China een technologisch voordeel behaalt ten opzichte van de VS Er is geen hard bewijs dat China Huawei gebruikt om gegevensuitwisseling via 5G te bespioneren. Volgens Huawei proberen de VS om concurrentieredenen de reputatie van het bedrijf te schaden.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws