2.1 C
Utrecht
vrijdag, december 3, 2021

VS verlaat formeel het klimaatakkoord van Parijs, maar Biden belooft terugkeer

- Advertisement -


De Verenigde Staten hebben woensdag het klimaatakkoord van Parijs verlaten en werden het eerste land dat zich ooit terugtrok uit een internationaal milieupact, maar Joe Biden beloofde dat de VS onmiddellijk zou terugkeren als hij tot president wordt gekozen.

Terwijl het tellen van de stemmen na de presidentsverkiezingen van dinsdag doorging, verloor de democratische uitdager Joe Biden onmiddellijk de toon van een toekomstige verkozen president en maakte hij duidelijk dat klimaat zijn topprioriteit zou zijn.

“Vandaag heeft de regering-Trump officieel het Klimaatakkoord van Parijs verlaten. En over precies 77 dagen zal een regering-Biden zich er weer bij aansluiten”, tweette Biden, die op 20 januari de presidentiële eed zou afleggen.

Biden heeft een plan van $ 1,7 biljoen voorgesteld om de VS, de op een na grootste uitstoot van koolstof ter wereld, tegen 2050 naar nul te brengen.

Fossiele brandstof kampioen Trump

De zittende leider Donald Trump heeft de fossiele-brandstofindustrie agressief verdedigd, de wetenschap van klimaatverandering in twijfel getrokken en andere milieubescherming verzwakt.

Een rapport vorige maand van de groep America’s Pledge ontdekte echter dat zelfs zonder hulp van Washington acties van steden, staten en bedrijven het de VS nog steeds mogelijk zouden maken om de uitstoot met 37 procent te verminderen tegen 2030.

Laatste Biden vs Trump-debat: verdeeldheid over klimaat, covid en racisme

Trump gaf op 4 november 2019 een opzegtermijn van een jaar om het akkoord van Parijs te verlaten. Biden zou de Verenigde Naties officieel moeten laten weten dat de VS bereid is terug te keren.

Volgens Andrew Light, klimaatadviseur van voormalig president Barack Obama, zou zo’n melding ‘het makkelijke’ zijn.

VS ‘buiten het gesprek’

De VS zullen nog steeds “buiten het gesprek” blijven als Groot-Brittannië en de VN op 12 december, de vijfde verjaardag van de klimaatconferentie in Parijs, een klimaattop organiseren.

Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN moet de wereldwijde uitstoot rond het midden van deze eeuw netto nul zijn om de opwarming aan het einde van de eeuw onder de 1,5 graden Celsius te houden.

Niklas Höhne, klimaatwetenschapper aan Wageningen Universiteit in Nederland en lid van een simulatiegroep genaamd Climate Action Tracker, schreef op Twitter dat “alleen al het klimaatplan van Biden de temperatuurstijging met 0,1 ° C zou kunnen verminderen.

“Deze verkiezing zou een make-of-breekpunt kunnen zijn voor het internationale klimaatbeleid. Elke tiende van een graad telt,” zei hij.

Oorspronkelijk gepubliceerd op RFI

.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws