12 C
Utrecht
donderdag, maart 30, 2023

Weer meer kankerdiagnoses in 2022, maar aantal mensen met darmkanker daalt

- Advertisement -Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het aantal kankerdiagnoses over 2022 die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag publiceert. Vorig jaar kregen ongeveer duizend méér patiënten een kankerdiagnose dan het jaar ervoor. Daarmee steeg het aantal nieuwe tumoren naar 124.000.

Volgens Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij IKNL, is de toename een logisch gevolg van de groeiende Nederlandse bevolking én het grotere aantal ouderen. ,,We zien de ziekte het vaakst optreden bij ouderen, dus deze aantallen liggen in de lijn der verwachting.”

Er kwamen fors meer mensen met huidkanker bij, namelijk 23.300. ,,Je ziet het aantal diagnoses vooral bij ouderen toenemen. Toen de zonvakanties op kwamen, vlogen ze naar Spanje en gingen ze met een witte huid de zon in”, verklaart Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij IKNL. Tegelijkertijd is er ook wat goed nieuws, want het aantal nieuwe diagnoses van huidkanker bij mensen onder de vijftig stijgt niet. ,,Je ziet dat jongeren anders met de zon omgaan, zich beter beschermen.”

Longkanker

Ook het aantal mensen met longkanker blijft toenemen. In 2022 kregen 14.600 patiënten dat slechte nieuws. Hoewel het aantal nieuwe diagnoses bij mannen afvlakt, groeit het bij vrouwen door. ,,Je zag dat na de Tweede Wereldoorlog negentig procent van de mannen rookte. Daarna kwamen de vrouwen erbij. Intussen zijn meer mannen weer gestopt. Het effect daarvan zie je nu terug in de cijfers”, legt Visser uit.

In Brabant staat longkanker het hoogst in het lijstje van meest gestelde diagnoses. Na huidkanker kregen de meeste patiënten te horen dat ze longkanker hebben. Dat komt doordat in die provincie grote tabaksfabrieken stonden, zegt Visser. ,,Die mensen kregen de tabak gratis mee naar huis en rookten aanzienlijk meer.”

Alleen het aantal diagnoses darmkanker daalde. Sinds de start van het bevolkingsonderzoek in 2014 is een dalende lijn te zien, maar doordat de screening in 2020 stillag, was er een piek in 2021. Vorig jaar was er wél weer een daling van het aantal nieuwe diagnoses te zien. ,,Deze screening voorkomt kanker echt, net als bij baarmoederhalskanker”, aldus Visser. ,,Er worden poliepen in de darmen weggehaald, waardoor ze niet tot tumoren kunnen uitgroeien.”

Borstkanker

Dat geldt niet voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Na huidkanker blijft dat de tweede vorm van kanker die het meest voorkomt. Visser: ,,Het is lastiger om een voorstadium te vinden. De screening helpt wel om er eerder bij te zijn, maar de plekjes die worden gevonden zijn vaak al wel tumoren.”

Er is betere zorg nodig voor jongvolwassenen met kanker, bleek vorig jaar al:
Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws