4.8 C
Utrecht
vrijdag, januari 27, 2023

Wereldwijde media melden de dood van een Nederlandse tienerauteur als “legale euthanasie”

- Advertisement -


Degenen in Nederland die lijden aan depressie of zelfmoord overwegen, kunnen consulenten bellen bij Sensoor, 0900-0767 (5 ct./min.), online met ze chatten, of bel hun vrijwilligers op een lokaal nummer. 113 Zelfmoordpreventie is ook 24/7 bereikbaar op nummer 0900-0133. Een lijst van meldpunten voor zelfmoordcrisis buiten Nederland is beschikbaar op Wikipedia.

Een aantal internationale nieuwsuitzendingen meldde het overlijden van de Nederlandse tienerauteur Noa Pothoven als ‘legale euthanasie’, hoewel dit kennelijk niet het geval was. De tiener stierf volgens krant AD zondag in een ziekenhuisbed in de woonkamer van haar ouderlijk huis in Arnhem. In een laatste Instagram-bericht de dag voor haar dood meldde ze dat ze een paar dagen geleden was gestopt met eten of drinken.

Ze raakte naar verluidt in coma en stierf bij haar thuis. “Na jaren van vechten is het voorbij”, schreef ze op het sociale mediaplatform. ‘Na veel gesprekken en beoordelingen werd besloten dat ik vrijgelaten zou worden omdat mijn lijden ondraaglijk is. Het is voorbij. Ik leef niet zo lang, ik overleef en zelfs niet echt. Ik adem maar leef niet meer. “

In Nederland is het volgens een door de Nederlandse overheid verstrekte informatie geoorloofd dat een patiënt vooraf een richtlijn over de behandeling aan zijn arts voorlegt. De richtlijn kan een bevel “niet reanimeren” bevatten en het kan ook zeer specifiek zijn over welke behandelingen de patiënt niet wil ontvangen. Dit kan aangeven of een patiënt al dan niet intraveneus voeding en hydratatie krijgt, meldt KNMG.

Het kan zelfs instructies aan artsen dicteren als de patiënt opzettelijk ervoor kiest om niet te eten, en waar de patiënt er de voorkeur aan geeft zijn leven te beëindigen. Deze richtlijn wordt in Nederland als standaard medische praktijk beschouwd en valt niet onder de nationale wetgeving die euthanasie en hulp bij zelfdoding in specifieke gevallen legaliseert.

Het verhaal dat euthanasie de oorzaak was van de dood van Pothoven verscheen dinsdag op de websites van de omroep Euronews en de Britse krant The Daily Mail en werd later herschreven door mediakanalen wereldwijd en in meerdere talen. Sommigen hebben correcties op het verhaal aangebracht, waaronder de Washington Post en Euronews, of hebben hun werk regelrecht ingetrokken. Anderen, waaronder de Daily Mail, de Daily Sun, New York Post en Washington Examiner, meldden woensdagmiddag nog steeds dat het 17-jarige meisje uit Arnhem stierf als gevolg van euthanasie zoals bepaald in de Nederlandse wet.

In de uren sinds de artikelen werden gepubliceerd, werden verschillende opmerkingen op sociale mediaplatforms geplaatst waarin ze haar, haar ouders en haar medische zorgverleners beschuldigden van wangedrag.

De Arnhemse tiener worstelde met posttraumatische stressstoornis, depressie en anorexia nadat ze als kind herhaaldelijk seksueel werd mishandeld, te beginnen toen ze nog maar 11 jaar oud was. In haar bekroonde autobiografie, getiteld Winnen van LerenNoa beschrijft een leven van seksueel geweld, zelfbeschadiging, zelfmoordpogingen en gedwongen behandeling in de kliniek na de kliniek. Noa vertelde in december vorig jaar aan De Gelderlander dat ze – zonder dat haar familie hiervan op de hoogte was – de End Of Life kliniek in Den Haag heeft benaderd om uit te zoeken of ze in aanmerking komt voor euthanasie.

Haar verzoek werd afgewezen, vertelde ze de krant.

‘Ze denken dat ik te jong ben om te sterven. Ze vinden dat ik de traumabehandeling moet afmaken en dat mijn brein eerst volledig ontwikkeld moet zijn’, zei het toen 16-jarige meisje tegen de krant. ‘Dan ben je 21. Ik ben er kapot van, want zo lang kan ik niet meer wachten.’

Volgens de Nederlandse regering wordt ‘euthanasie’ gedefinieerd als een arts die een patiënt een dodelijke dosis medicatie toedient om een ​​einde te maken aan ondraaglijk en hopeloos lijden. ‘Door een arts ondersteunde zelfmoord’ wordt gedefinieerd als de arts die de dodelijke dosis van een medicijn toedient en de patiënt het medicijn zonder hulp en uit eigen vrije wil inneemt. Omdat door een arts ondersteunde zelfmoord betekent dat de patiënt een fatale dosis medicatie krijgt, wordt het niet als door een arts ondersteunde zelfmoord beschouwd wanneer een medisch team geen behandeling biedt om te voldoen aan het recht van een patiënt om de behandeling te weigeren.

Er zijn geen regels over welke medische aandoeningen tot euthanasie kunnen leiden, maar er zijn richtlijnen die artsen moeten volgen voordat het wordt toegestaan. Volgens de Nederlandse wet op euthanasie en hulp bij zelfdoding moet een arts bepalen of een patiënt aan zes specifieke eisen voldoet voordat hij zijn verzoek inwilligt. Behalve vrijwillig en weloverwogen te zijn, moet de patiënt ook eindeloos, ondraaglijk lijden ondergaan. De patiënt moet ook op de hoogte zijn van alle mogelijke behandelingsopties en de arts en de patiënt moeten het er beiden over eens zijn dat er geen redelijk alternatief is dat de patiënt beter van dienst kan zijn. Bij het voldoen aan die criteria moet de leidende zorgaanbieder ten minste één andere consulent raadplegen over de casus.

Eenmaal verleend, moet euthanasie of hulp bij zelfdoding met medische precisie worden uitgevoerd volgens een afzonderlijke set richtlijnen. Voor patiënten tussen 12 en 16 jaar gelden andere strikte eisen. Euthanasie noch hulp bij zelfdoding is volgens de Nederlandse wet toegestaan ​​als de patiënt jonger is dan 12 jaar.

Elk geval waarin het levenseinde plaatsvindt door euthanasie of hulp bij zelfdoding, wordt beoordeeld door regionale commissies, waaronder een arts, medisch ethicus, advocaat en een voorzitter die de procedure leidt. Elke zaak wordt binnen zes weken beoordeeld, en als een zaak verdacht is, wordt deze doorverwezen naar een regionale gezondheidsinspectie en het parket.Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws