7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Wetenschappers waarschuwen de Nederlandse regering voor ‘invasieve’ coronavirus-apps

- Advertisement -


Een groep van 60 wetenschappers schreef een brief aan de regering om haar bezorgdheid te uiten over het gebruik van apps om het coronavirus te volgen en te bestrijden, en beschreef het plan als “invasief”. “Het gebruik van apps mag geen afbreuk doen aan onze fundamentele rechten en vrijheden”, aldus RTL Nieuws in hun brief.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maakte eerder deze maand bekend dat de regering onderzoekt hoe nieuwe technologie het toetsbeleid rond Covid-19 kan ondersteunen. Het kabinet overweegt twee apps te gebruiken. Men stuurt een signaal naar iedereen waarmee een gediagnosticeerde coronavirus-patiënt contact heeft gehad, op basis van een uniek registratienummer dat wordt uitgezonden via de Bluetooth van hun telefoon. Degenen die contact hebben gehad met de coronavirus-patiënt, worden vervolgens gevraagd om zelf in quarantaine te gaan, contact te houden met hun arts en hun symptomen te registreren via de tweede app.

Deze combinatie van apps zou het contactonderzoek dat op dit moment wordt uitgevoerd door GGD vervangen. De aankondiging van De Jonge leidde onmiddellijk tot bezorgdheid over de privacy en de wetenschappers zijn het daarmee eens.

“Het gebruik van apps voor tracking, tracing en gezondheid is zeer ingrijpend. Het is daarom belangrijk om kritisch te kijken naar het nut, de noodzaak en de effectiviteit van dergelijke apps, evenals naar de sociale en juridische impact”, schreven de wetenschappers. Ze vrezen dat de coronavirus-apps een precedent zullen scheppen voor het “toekomstige gebruik van vergelijkbare invasieve technologieën”. Ze riepen de overheid op om gebruik te maken van experts op het gebied van rechten, sociale wetenschappen en ethiek wanneer ze besluiten om de apps al dan niet te gebruiken.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws