7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Wetswijzigingen 2019: gezondheid, zorg en sport

- Advertisement -


De Nederlandse regering voert op 1 januari een aantal wetswijzigingen door. Hieronder vindt u een overzicht van de wijzigingen die zijn aangebracht in de categorie Gezondheid, zorg en sport

Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft in 2019 € 385, -.

Wijzigingen in het verplichte basispakket ziektekostenverzekering gemiddelde risicopatiënten en patiënten met overgewicht kunnen een vergoeding krijgen voor een pakket behandelingen dat hen moet helpen een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Het tweejarige programma richt zich op voeding, lichaamsbeweging en gedragsinterventie.

Eigen bijdrage voor receptgeneeskunde is nu beperkt tot € 250.

Mensen in een rolstoel kunnen in aanmerking komen voor ruimere vergoeding van vervoer naar medische afspraken.

Degenen die vrijwilligerswerk doen om non-profitorganisaties, sportclubs en andere organisaties te helpen, kunnen nu een belastingvrije vergoeding krijgen van maximaal € 170 per maand, met een maximum van € 1.700 per jaar. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2018, voor een extra € 200 per jaar.

Een stijging van 4,3 procent voor degenen die in aanmerking komen voor gezondheidszorg, betekent dat alleenstaanden een verhoging van 50 euro krijgen tot een maximale uitkering van € 1.189 volgend jaar. Degenen in partnerschappen kunnen in aanmerking komen voor een verhoging van 9 procent. De verhoging van € 193 brengt de maximale zorguitkering voor partners op € 2.314.

Mensen met chronische obstructieve longziekte kunnen nu na de eerste 20 behandelingen een vergoeding krijgen voor oefentherapie.

Aankopen van 1.000 mg paracetamol, vitamine D en calcium worden niet meer vergoed.

De kosten van de sociale ondersteuning zijn nu € 17,50 elke vier weken, en het is ongeacht persoonlijk gebruik van het programma, persoonlijk inkomen of activa.

De inkomstenbelastingkorting langdurige zorg daalt van 8 procent naar 4 procent. Dus “een kleiner deel van uw spaargeld telt mee voor uw eigen bijdrage voor langdurige zorg”, aldus de regering.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws