4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Wetswijzigingen 2020: gezondheid, zorg en sport

- Advertisement -


De Nederlandse regering voert een groot aantal regels, voorschriften en wetswijzigingen door om middernacht op 1 januari om middernacht. Hieronder volgt een overzicht van de wijzigingen die zijn aangebracht in de categorie Gezondheid, Zorg en Sport:

Volgend jaar wordt de basisverzekering uitgebreid. In 2020 kunnen inwoners van Nederland kiezen voor huurtoeslag in plaats van transportkosten. Voor de bereiding van medicijnen door een apotheek is vergoeding mogelijk. De Flash Glucose Monitoring-sensor voor diabetespatiënten wordt in het pakket meegeleverd. Spinraza, een medicijn tegen spierziekte SMA, wordt toegevoegd aan het basispakket voor patiënten van alle leeftijden. Ook inbegrepen is osimertinib, een medicijn dat wordt voorgeschreven om een ​​specifieke vorm bij longcarcinoom te behandelen. Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. Meer informatie hier.

Volgend jaar stijgt de zorgtoeslag. De maximale zorgtoeslag voor een alleenstaande in 2020 is 1.248 euro, 20 euro meer dan in 2019. En die van koppels stijgt met 84 euro tot 2.388 euro.

In 2020 veranderen verschillende regels en wetten rond langdurige zorg. Zo stoppen de overgangsregelingen in de Algemene wet bijzondere uitzonderlijke kosten per 1 januari. Een volledige lijst met wijzigingen is te vinden hier.

Per 1 januari wordt de Verplichte Wet geestelijke gezondheidszorg geïmplementeerd. Deze wet regelt de rechten van mensen die betrokken zijn bij de verplichte GGZ, en houdt ook in dat patiënten behalve een GGZ-instelling ook tot behandeling kunnen worden gedwongen. Meer informatie hier.

Een andere nieuwe wet die op 1 januari is ingevoerd, de Zorg- en Dwangwet, regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking of mensen met een psychogeriatrische stoornis, zoals dementie, die onvrijwillige zorg krijgen. De wet regelt ook de onvrijwillige toelating tot een instelling. Meer informatie hier.

Vanaf 1 januari is de wettelijke bewaartermijn voor medische dossiers 20 jaar in plaats van 15 jaar. De bewaarperiode begint op de laatste wijzigingsdatum van het bestand.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws