4.2 C
Utrecht
zondag, januari 29, 2023

Wetswijzigingen 2020: justitie, veiligheid en defensie

- Advertisement -


De Nederlandse regering voert een groot aantal regels, voorschriften en wetswijzigingen door om middernacht op 1 januari om middernacht. Hieronder volgt een overzicht van de wijzigingen die zijn aangebracht in de categorie Justitie, Veiligheid en Defensie:

Wraakporno is vanaf volgend jaar in Nederland strafbaar. Degenen die privé seksueel beeldmateriaal verspreiden dat het onderwerp van het materiaal mogelijk kan schaden, of wanneer het wordt verspreid als gevolg van vergelding, kunnen een gevangenisstraf van maximaal twee jaar krijgen.

Vanaf 1 januari kunnen ook vrouwen in Nederland dienstplichtig worden. Volgend jaar krijgen alle 17-jarige meisjes een brief over militaire dienstplicht. In de praktijk verandert er weinig. Hoewel de verplichte militaire dienst in Nederland nog steeds op papier bestaat, heeft het Ministerie van Defensie sinds 1996 niet om een ​​nieuw ontwerp gevraagd.

Een nieuwe wet die op 1 januari van kracht wordt, maakt class action-rechtszaken in Nederland mogelijk. Via de rechtbanken kunnen representatieve belangengroepen namens een collectief geldelijke vergoeding vorderen. Indien geen schikking kan worden bereikt, kan de rechter zelf de collectieve schaderegeling bepalen.

De rechtspositie van ambtenaren en leraren openbaar onderwijs verandert. Ambtenaren krijgen vanaf 1 januari waar mogelijk dezelfde rechten als werknemers in het bedrijfsleven, met uitzondering van politie, defensie en justitie. Meer informatie hier. De rechtspositie van medewerkers in het openbaar onderwijs wordt aangepast aan die van de medewerkers in het speciaal onderwijs. Meer informatie hier.

De maximumstraf voor ernstige verkeersovertredingen wordt volgend jaar steeds hoger. De maximumstraf voor gevaarlijk rijden wordt verhoogd van 2 naar 6 maanden, ook in gevallen zonder letsel of schade. Bestuurders die zijn veroordeeld wegens het veroorzaken van een ernstig ongeval wegens roekeloos rijden, krijgen een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar.

Nederlanders kunnen volgend jaar kiezen of ze per post of digitaal berichten willen ontvangen van de Belastingdienst.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws