Wie was de oprichter van de Tretyakov-galerij


Een succesvolle koopman, verzamelaar, kunstkenner en ereburger van de stad. Hoe een particulier met zijn eigen geld een schildergalerij opende die de belangrijkste in Moskou zou worden.

De telg van de grote bedrijven

Pavel Tretyakov kwam uit een oude koopmansfamilie. In de tweede helft van de 18e eeuw was zijn overgrootvader vanuit de stad Maloyaroslavets in de regio Kaluga naar Moskou verhuisd. De toekomstige oprichter van Moskou’s belangrijkste fotogalerij werd geboren in 1832. Zijn vader, Mikhail Zakharovich, was een succesvolle handelaar, die handelde in linnengoed en bovendien goed trouwde – zijn vrouw was de erfgename van een zakenman die varkensvet exporteerde naar Engeland.

Pavel Tretyakov in 1892

Publiek domein

De vader betrok de kinderen bij het familiebedrijf en op 15-jarige leeftijd werkte Pavel al als accountant voor zijn vader. Toen Tretjakov pas 18 was, stierf zijn vader en erfden hij en zijn jongere broer Sergei zijn bedrijf en zijn rijkdom.

De broers breidden het bedrijf van hun vader uit en veranderden van kooplieden uit de middenklasse in industriëlen – door katoenfabrieken te bouwen. De Tretjakovs kochten een huis in Zamoskvorechye [an area of Moscow south of the river from the Kremlin]. Pavel raakte geïnteresseerd in het verzamelen van kunst en al snel verschenen de eerste schilderijen in huis.

De kunstliefhebber

In het midden van de 19e eeuw maakten rijke en goed opgeleide kooplieden deel uit van een nieuwe klasse. Ze speelden een actieve rol in de high society, sponsorden kunst en schonken geld aan een goed doel.

Zo richtte de koopman Savva Mamontov op zijn landgoed een hele kunstenaarskolonie op, waar veel grote kunstenaars hun vaardigheden bijschaven. Pavel trouwde overigens met Mamontovs nicht Vera.

Pavel Tretyakov en zijn vrouw, Vera Mamontova

Publiek domein

De Tretjakovs waren mensen met een verfijnde gevoeligheid. Ze reisden veel, waren kunstkenners, woonden high society bijeenkomsten bij en waren goed bekend in de kringen van musici, schrijvers en kunstenaars. De dochters van Tretjakov huwden artistieke mensen in plaats van kooplieden: de echtgenoot van zijn oudste dochter was een muzikant en zijn andere dochter trouwde met de beroemde kunstenaar Leon Bakst.

Het verzamelen van kunst was al in de mode en Pavel kocht verschillende werken van Nederlandse schilders. Maar als tegenwicht voor de dominantie van westerse kunstenaars, besloot Tretjakov zich tot Russische kunst te wenden en Russische kunstenaars te steunen.

Ivan Kramskoi. Portret van Pavel Tretyakov

Tretjakov-galerij

In tegenstelling tot andere kooplieden die kunstwerken kochten voor hun persoonlijke collecties en hun meesterwerken aan de muren van hun herenhuizen hingen, was Tretyakov van meet af aan van plan dat zijn collectie toegankelijk zou zijn voor het publiek.

“Ik zou graag een nationale galerie willen achterlaten, met andere woorden een galerie die bestaat uit schilderijen van Russische kunstenaars.”

De gepassioneerde verzamelaar

Schilderijen begonnen in 1856 in het Tretyakov-herenhuis te verschijnen en het is dit jaar dat wordt beschouwd als de oprichting van de galerij. ‘Temptation’ van Nikolay Shilder en ‘Skirmish with Finnish Smugglers’ van Vasily Khudyakov worden doorgaans beschouwd als de eerste schilderijen die in de collectie zijn opgenomen.

Vasily Khudyakov. Schermutseling met Finse smokkelaars

Tretjakov-galerij

Tretyakov begon schilderijen in grote aantallen te kopen – bijvoorbeeld veel werken van Vasily Perov, waaronder zijn meesterwerk ‘Troika’, en ‘Princess Tarakanova’ van Konstantin Flavitsky.

Konstantin Flavitsky. Prinses Tarakanova

Tretjakov-galerij

Onder de schilderijen met een Russisch thema waren veel werken van de Peredvizhniki(“The Itinerants”): Ivan Shishkin, Nikolai Ge, Arkhip Kuindzhi, Ilya Repin en een groot aantal anderen. Tretjakov maakte hele kamers leeg om plaats te bieden aan individuele werken – bijvoorbeeld om plaats te maken voor Repins ‘Religieuze processie in de provincie Koersk’.

Ilya Repin. Religieuze processie in de provincie Kursk

Tretjakov-galerij

Tretjakov betaalde Vasily Vereshchagin een enorm bedrag voor 13 schilderijen en een groot aantal studies en tekeningen uit zijn ‘Turkestan Series’, die het resultaat waren van de reis van de kunstenaar naar Centraal-Azië. Keizer Alexander III had de aankoop van de serie afgewezen, omdat hij de prijs te hoog vond.

Vasily Vereshchagin. The Doors of Timur (Tamerlane), uit de Turkestan-serie

Tretjakov-galerij

Er waren verhalen over hoe Tretyakov “concurreerde” om schilderijen met de keizer zelf. Alexander III zou bijvoorbeeld naar een tentoonstelling komen en de wens uiten om een ​​bepaald schilderij te kopen, maar het zou al door Tretyakov verworven blijken te zijn.

Karl Bryullov. Amazone

Tretjakov-galerij

Aanvankelijk werd besloten om de keizer de schilderijen te laten zien voordat ze in de verkoop gingen, maar Tretyakov was ook in dit opzicht de tsaar te slim af – en begon schilderijen op te kopen voorafgaand aan tentoonstellingen.

De galeriehouder

De eerste bezoekers werden in 1867 toegelaten tot het Tretjakovhuis. De schilderijen werden in verschillende speciaal voor hen gereserveerde kamers opgehangen. De collectie telde toen al meer dan duizend schilderijen, maar in korte tijd waren het er zoveel dat Pavel besloot een apart gebouw te bouwen om de galerie te huisvesten. Maar liefst vier bijgebouwen van meerdere verdiepingen hoog verschenen in de loop van 20 jaar na elkaar.

Tretyakov’s huis

Publiek domein

Het Tretyakov-herenhuis is tot op de dag van vandaag het hoofdgebouw van de Tretyakov-galerij. Na het overlijden van de verzamelaar maakte de kunstenaar Viktor Vasnetov een ontwerp voor de gevel waardoor deze een uniforme opknapbeurt in “Russische stijl” kreeg en het gebouw de uitstraling gaf van een sprookjesachtige terem of torenwoning.

Een nieuw ontwerp voor de gevel van de galerie

Viktor Vasnetsov

In 1892 schonk Pavel Tretyakov, in een daad van ongelooflijke vrijgevigheid, de galerie en al zijn onschatbare schilderijencollectie aan de stad Moskou. Voor dit gebaar kreeg hij de titel van ereburger van de stad en het beheer van de galerie voor het leven.

De filantroop

Pavel zag zichzelf niet als beschermheer van de kunsten: hij wilde gewoon alles doen wat hij kon om nuttig te zijn voor de samenleving. Naast het verzamelen van kunst en het ondersteunen van Russische kunstenaars, werkte hij voor het welzijn van de gemeenschap.

De binnenplaats van de galerie

Sergei Vedyashkin / Moskva-agentschap

“Vanaf mijn vroegste jeugd was mijn idee om geld te verdienen, zodat het geld dat ik verdiende aan de samenleving zou worden teruggegeven aan de samenleving (de mensen) via nuttige instellingen”, schreef Tretyakov. Hij hielp wetenschappers en wetenschappelijke organisaties en gaf ook geld om expedities te ondersteunen (hij stopte bijvoorbeeld een groot bedrag in de expeditie van Nikolay Miklukho-Maklay naar Nieuw-Guinea).

In de galerij

Sergei Kiselev / Moskva-agentschap

De geboorte van een gehandicapte zoon was een bron van echt verdriet in de familie Tretyakov, dus hij deed wat hij kon om de geneeskunde te ondersteunen – hij werd beheerder van een vereniging voor doofstomme kinderen en opende een kliniek voor ernstig zieken met een psychiatrische afdeling.

.

Spring naar toolbar