Wijnaldum dubbel als Nederlander voltooit perfecte groepsfase Euro 2020

[ad_1]

Georginio Wijnaldum scoorde tweemaal als de Nederland voltooide een perfecte groepsfase bij Euro 2020 door comfortabel te slaan Noord-Macedonië 3-0 in Amsterdam op maandag.

De Nederlandse aanvoerder, die vlak voor aanvang van het toernooi van Liverpool tekende voor Paris Saint-Germain, scoorde in de tweede helft twee keer in de Johan Cruijff Arena nadat Memphis Depay hen op voorsprong had gezet.

Depay, die net een transfer naar Barcelona had afgesloten, zou assists kunnen claimen voor beide goals van Wijnaldum, aangezien de ploeg van Frank de Boer negen van de negen punten behaalde in Groep C.

Ze hadden zich al verzekerd van kwalificatie voor de laatste 16 als groepswinnaar na het verslaan van Oekraïne en Oostenrijk voor hun eigen fans in het huis van Ajax, en dus wisten de Europese kampioenen van 1988 dat ze volgend weekend op weg waren naar een gelijkspel in Boedapest.

Noord-Macedonië was ondertussen al uitgeschakeld nadat ze hun eerste twee wedstrijden hadden verloren tijdens hun debuut op een groot toernooi.

Ze vertrekken zonder een punt, maar ze zullen deze campagne nooit vergeten en deze wedstrijd zal het best herinnerd worden als de laatste van de internationale carrière van de 37-jarige spits Goran Pandev na twee decennia.

Hij kreeg een Nederlands shirt met het nummer 122 – het aantal caps dat hij heeft gewonnen – voor de aftrap, en kreeg een erewacht van zijn teamgenoten en een ovatie van de thuisfans toen hij werd vervangen halverwege de tweede helft.

Maar de Noord-Macedoniërs konden niet aftekenen op een hoogtepunt, waarbij Pandev Aleksandar Trajkovski opzette voor een schot vanaf de paal toen de wedstrijd nog steeds doelpuntloos was.

Ze hadden ook twee doelpunten afgekeurd wegens buitenspel en vonden dat de Nederlandse opener in de 24e minuut niet had mogen staan.

Pandev voelde een overtreding op de rand van het Nederlandse strafschopgebied door Daley Blind, maar de Roemeense scheidsrechter liet het spel doorgaan en de thuisploeg brak naar voren.

Depay wisselde voor de finish passes uit met Donyell Malen en het doelpunt bleef staan ​​na een VAR-check.

PSV Eindhoven-aanvaller Malen en Ajax-middenvelder wonderkind Ryan Gravenberch kwamen in voor Wout Weghorst en Marten de Roon als de enige twee wijzigingen die De Boer aan de Nederlandse opstelling maakte.

Hij hield vast aan zijn veel bekritiseerde 3-5-2-opstelling – voordat hij deze in de tweede helft aanpaste – maar was terughoudend om te veel spelers zes dagen daarna rust te geven tot hun volgende wedstrijd.

Nederland, gekleed in hun zwarte wisselkleding, kreeg VIP-ondersteuning in de vorm van premier Mark Rutte, die samen met zijn Noord-Macedonische evenknie Zoran Zaev naar de wedstrijd keek.

En ondanks de koude en vochtige omstandigheden had de avond de sfeer van een ontspannen afscheid voor de Nederlandse kant, die geen wedstrijden meer in Amsterdam zal spelen – overwinning bij de laatste 16 zal hen naar een kwartfinale sturen in het verre Bakoe.

Denzel Dumfries kwam na de opener van Depay dicht bij de 2-0 voordat ze er vroeg in de tweede helft met de wedstrijd vandoor gingen.

Matthijs de Ligt had een kopbal van de lijn voordat Depay kwadratuurde voor Wijnaldum om er zes minuten in de tweede periode 2-0 van te maken.

Een andere heerlijke zet bracht net voor het uur het derde doelpunt toen de pass van Malen Depay vond wiens schot werd gered door Stole Dimitrievski, alleen voor Wijnaldum om de follow-up voor zijn derde van het toernooi om te zetten.

Weghorst raakte vervolgens de lat binnen enkele ogenblikken nadat hij van de bank verscheen en Nederland ziet er goed uit, zij het met zwaardere tests in het verschiet.

Bron: News24