7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Woede over verduisterde dossiers die naar de belastingdienst worden gestuurd om slachtoffers te profileren

- Advertisement -


De Belastingdienst heeft op verzoek van de ouders de dossiers vrijgegeven van enkele ouders wier kinderopvangtoeslag werd stopgezet omdat ze ten onrechte werden verdacht van fraude, omdat ze wilden weten wat tot deze vermoedens leidde. Maar tot woede van een aantal parlementariërs zijn grote delen van de documenten volledig verduisterd, aldus een video-SP-parlementariër Renske Leijten op Twitter.

Vorige maand protesteerde een groep van ongeveer 30 ouders bij de belastingdienst in Rotterdam en eiste toegang tot hun dossiers. Er werd hen beloofd dat hun dossiers op korte termijn aan hen zouden worden gegeven. De eerste groep van ongeveer 10 ouders ontving dinsdag hun dossiers.

Delen van de dossiers zijn leesbaar, maar volgens Leijten gaat het vooral om correspondentie tussen de ouders en de Belastingdienst. De rapporten van het CAF – de afdeling die verantwoordelijk is voor fraudeonderzoeken – zijn volledig verduisterd.

“Ze krijgen geen antwoord op de vraag: waarom word ik als oplichter gezien? Dat is precies wat ze zoeken”, zei Leijten tegen de NOS. ‘Dit ziet eruit als intimidatie van topklasse.’ Andere parlementsleden zijn ook verontwaardigd. CDA-parlementariër Pieter Omtzight heeft de video van Leijten geretweet met de tekst “watch and shudder”. VVD-Kamerlid Helma Lodders noemde het ‘zeker verbazingwekkend’.

Deze affaire draait om de onrechtmatige beëindiging van de kinderopvangtoeslag van honderden ouders. De ouders werden ten onrechte bestempeld als fraudeurs en kregen de opdracht vergoedingen terug te betalen, soms oplopend tot tienduizenden euro’s. Het vermoeden bestaat dat onderzoekers gebruik hebben gemaakt van etnische profilering – op een dagopvang in Eindhoven hadden ouders van wie de uitkering werd stopgezet vrijwel uitsluitend een tweede nationaliteit.

De commissie die deze zaak onderzocht, kwam tot de conclusie dat de fraude-aanpak van de Belastingdienst ontspoorde en veel leed veroorzaakte. De Nationale Ombudsman zei dat de Belastingdienst honderden gezinnen in een onmogelijke situatie heeft gebracht. En de Kinderombudsman beschuldigde de Belastingdienst van het negeren van kinderrechten.

Eind vorige maand meldden RTL Nieuws en Trouw dat staatssecretaris Menno Snel van Financiën opzettelijk de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, informatie had onthouden over hoeveel ouders hun kinderopvangtoeslag ten onrechte stopzetten.Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws