7.6 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Zaanstad Sinterklaas org. trekt zich terug over Chimney Pieten; toch wat blackface bij aankomst

- Advertisement -


De Zaanstad Sinterklaascommissie, de grootste in de Zaanstreek, neemt op 17 november niet deel aan de landelijke Sinterklaasaankomst in Zaandijk. Een verklaring van omroep NTR, de organisator van de landelijke aankomst, bracht de commissie tot de conclusie dat geen blackface Zwarte Pieten voor de eerste keer mee mag doen aan de aankomst. Maar volgens een woordvoerder van NTR is dit helemaal niet het geval.

“We zijn al behoorlijk aangepast”, zei Rene de Reus van de Sinterklaascommissie Zaanstad tegen NH Nieuws. ‘Wij leveren alleen bruine Pieten. Geen schoorsteenpieten, omdat we ons daarvan distantiëren.’ De Reus is bang dat te veel kinderen hun oom of buurman zullen herkennen als ze met alleen roet op hun gezicht meedoen aan de aankomst. ‘Het is het einde van een Pieten-carrière als je wordt herkend.’

“We moeten stoppen met de hele Piet-discussie”, zei De Reus tegen AD. ‘Ik heb een blauw Piet-pak, binnenkort wil de NTR ook blauwe panty’s en schoenen en over een jaar of twee beginnen ze met blauwe pruiken. Dat betekent dat we een tweede carnaval gaan vieren.’

De overige acht Sinterklaascommissies in de Zaanstreek zullen nog wel deelnemen aan de landelijke aankomst. Ze leveren in totaal ruim 150 Pieten, aldus omroep NOS.

Dat bij de landelijke aankomst geen blackface Zwarte Pieten wordt toegestaan, is een verkeerde interpretatie van de verklaring, aldus een NTR-woordvoerder. ‘Naarmate ze vaker door de schoorsteen gaan, worden ze zwarter’, zei de woordvoerder tegen AD. ‘Er zijn er ook die helemaal zwart zijn.’ In de verklaring zei NTR dat alle Pieten zwart op hun gezicht krijgen door door schoorstenen te gaan. Dat betekent dat alle Pieten Chimney Pieten zijn, ook degenen die helemaal zwart zijn, legde de woordvoerder uit.

‘Ik begrijp de verwarring’, zei de woordvoerder tegen de krant. “We proberen elk jaar een stap te zetten om geleidelijk aan de verandering in de samenleving te volgen. Elk jaar iets minder zwart. Dat is al jaren het geval.”

De gemeente Zaanstad heeft bekend gemaakt dat de Sinterklaas-commissies vrij kunnen beslissen welke kleur Pieten ze gaan leveren, meldt de NOS. De gemeente stelt ook geen quota op hoeveel Pieten van verschillende kleuren er moeten zijn.

Sinterklaas maakt op 17 november zijn nationale aankomst in Zaandijk. De Sinterklaascommissie Zaanstad houdt een week later, op 24 november, enkele kilometers naar het zuiden in Zaandam haar eigen aankomst, volgens de omroeporganisatie.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws