6.9 C
Utrecht
zaterdag, februari 4, 2023

Zaanstadkinderen geven de voorkeur aan Schoorsteen Piet, zegt ombudsman

- Advertisement -


Kinderen in Zaanstad zien Sinterklaas als een leuk familiefeest en als het op de kleur van Zwarte Piet aankomt, geven ze de voorkeur aan zogenaamde Schoorsteenpieten, zwart gekleurd met roet, aldus Kinderaanvoerder Zaanstad Martien van Does, meldt Het Parool.

Van Does sprak in aanloop naar een debatavond op woensdag met 200 kinderen over Sinterklaas over de nationale aankomst van de heilige man op de Zaanse Schans op 17 november.

Wat betreft de aankomst is het belangrijkste voor Zaanstadse kids dat we ‘gek worden, met veel dans en muziek’, aldus Van Does. De kinderen koppelen de kleur van Zwarte Piet aan het verhaal over Sinterklaas, voegde ze eraan toe. ‘En daar komt Zwarte Piet door de schoorsteen, dus er is een voorkeur voor Schoorsteen Pieten.’

Zo’n honderd mensen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan de debatavond, die woensdagavond achter gesloten deuren werd gehouden, aldus de krant. Ze werden welkom geheten door wethouder Rita Noordzij, die burgemeester Jan Hamming moest vervangen omdat hij ziek is.

De gemeente is volgens Noordzij ’trots dat we zo zichtbaar zijn geworden. Niet alleen de Sint, maar heel Nederland gaat straks naar beelden van Zaandijk en de Zaanze Schans kijken’.

Over Zwarte Piet zei ze: “het debat wordt erger, maar Zaanstad is een fijne plek om het te hebben, omdat onze stad van dialoog houdt. Dit is een goed moment om te zien hoe tolerant we zijn.”

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws