7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Ziekenhuis, geestelijke gezondheidszorg bijna terug naar pre-coronavirusniveau

- Advertisement -


Geestelijke gezondheidszorg, specialistische zorg en ziekenhuiszorg gaan allemaal terug naar het normale niveau van vóór de coronavirus pandemie. ‘Niet alle zorg is ingehaald, maar patiënten krijgen doorgaans wel de zorg die ze nodig hebben. Er is ook ruimte voor minder spoedeisende zorg’, aldus de NZa op basis van nieuwe cijfers.

Door de uitbraak van het coronavirus kwam de meeste niet-spoedeisende zorg tot stilstand, aangezien gezondheidswerkers zich concentreerden op de zorg voor het grote aantal Covid-19-patiënten. In de eerste helft van dit jaar waren er 791 duizend verwijzingen naar medisch specialisten minder dan normaal. En vanaf maart waren er 63 duizend minder verwijzingen naar geestelijke gezondheidszorg dan verwacht op basis van cijfers van vorig jaar.

‘Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen is bijna terug op het niveau van voor de crisis’, aldus de NZa. In juni zagen medisch specialisten 150 duizend meer patiënten dan dezelfde maand vorig jaar. En het aantal patiënten dat in het ziekenhuis wordt behandeld, wordt nu geschat op meer dan 90 procent van wat werd verwacht op basis van de cijfers van vorig jaar. Ook het aantal poliklinische behandelingen is bijna weer normaal.

Verwijzingen voor geestelijke gezondheidszorg zijn nu terug bij meer dan 90 procent van de verwachtingen. Hoewel het aantal patiënten dat naar de GGZ gaat, nog niet volledig is hersteld, blijkt uit cijfers van drie grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker zijn hervat, maar nog niet op volle toeren. De screening op darmkanker werd op 11 mei hervat en in totaal werden meer dan 116 duizend mensen uitgenodigd om te worden getest in juni – 78 procent van het aantal dat in juni vorig jaar was uitgenodigd. Op 8 juli werd de screening op borstkanker hervat op 40 procent van de normale capaciteit. En op 1 juli begon de screening op baarmoederhalskanker op volle toeren.

“De zorg lijkt zich te ontwikkelen tot een nieuwe normale situatie, waarin alle zorg weer kan worden verleend”, noemt de NZa het een geweldige prestatie voor ziekenhuizen, klinieken en alle gezondheidswerkers. De overheid blijft de situatie nauwlettend volgen, wachttijden in de gaten houden en alert blijven op knelpunten.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws