1.4 C
Utrecht
dinsdag, december 7, 2021

Ziekenhuizen staan ​​op het punt de reguliere zorg uit te stellen naarmate het aantal Covid-opnames stijgt

- Advertisement -


Nu het aantal ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus stijgt, beginnen Nederlandse ziekenhuizen planbare operaties en reguliere zorg opnieuw uit te stellen, meldt NRC na onderzoek van de grote ziekenhuizen. Volgens de krant hebben vooral ziekenhuizen in gebieden met een lage vaccinatiegraad het moeilijk.

Het Isala Ziekenhuis in Zwolle heeft afgelopen weekend al 20 operaties afgelast. De reguliere zorg viel daar stil door een uitbraak van het coronavirus in de gemeente Staphorst, waar slechts iets meer dan de helft van de inwoners wordt ingeënt tegen Covid-19. Ook moesten vijf coronaviruspatiënten worden overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Het Radboudumc in Nijmegen heeft maandag meerdere hartoperaties moeten afzeggen, zegt internist Chantal Bleeker-Rovers tegen de krant. Het aantal Covid-19-patiënten nam afgelopen week snel toe en mede door het hoge ziekteverzuim kon het ziekenhuis de toestroom niet opvangen.

In het Limburgse Zuyderland wordt een derde van de IC-bedden gevuld door Covid-19-patiënten. “We zijn heel dicht bij het punt waarop we operaties opnieuw moeten annuleren”, zei ziekenhuisdirecteur David Jongen. Het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis in Tilburg heeft Covid-19-patiënten in 15 procent van de bedden. “We proberen afzegging van operaties te voorkomen, maar we beperken de toegang door alleen operaties met een hogere urgentie te plannen”, zegt directeur Bart Berden tegen NRC. “Als de IC-bezetting naar 25-30 procent gaat, zullen we weer operaties moeten annuleren.”

Het UMC Utrecht en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hebben nog geen last van de toename van Covid-19-patiënten, maar bereiden zich voor op het ergste. Het UMC Utrecht bereidt zich voor op een nieuwe realiteit waarin bedden altijd bezet zijn met Covid-19-patiënten. “En als het aantal te hoog wordt, dan liggen er scenario’s klaar waarin we de reguliere zorg moeten afbouwen”, zegt capaciteitsmanager Suzan Vernie.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus is in twee weken tijd met ruim een ​​derde gestegen tot zo’n 70 opnames per dag. In totaal liggen op dit moment in Nederland ruim 600 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, evenveel als medio september.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in