7.4 C
Utrecht
maandag, januari 30, 2023

Zo’n 2 miljoen Nederlanders vermijden actief coronavirusnieuws

- Advertisement -


Een groep van ongeveer 2 miljoen Nederlanders vermijdt actief nieuws over het coronavirus en praat zelden over het virus, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Newcom onder een representatieve groep van ruim 5.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Vooral onder jongeren zijn er relatief veel mensen die proberen de Covid-19-crisis te negeren, meldt AD.

De onderzoekers vroegen de deelnemers naar de coronaviruscrisis, de beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en wat ze ervan vinden. Ze verdeelden de Nederlandse bevolking in vijf groepen, variërend van ‘ultragedreven’ die al het nieuws volgen, alles bespreken en maatregelen volledig ondersteunen, tot de ‘corona-blokkers’ die actief proberen de crisis te ‘blokkeren’.

Deze groep van “coronablokkers” bestaat uit bijna 2 miljoen mensen, die niet veel weten over het virus, het nieuws nauwelijks volgen en de strikte maatregelen die ze nemen niet echt steunen. Ze zijn gelijkmatig verdeeld over heel Nederland. Hoewel er relatief mannelijke ‘corona-blokkers’ zijn in de bouwsector, in de financiële dienstverlening en in de toerisme- en horecasector.

Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders zijn ‘passieve volgers’, het niveau net boven de ‘corona blockers’. “Ze houden zich misschien nog steeds aan de regels, maar zijn minder overtuigd van het nut en de noodzaak van de beperkingen, en bespreken ze ook niet veel met anderen”, zei onderzoeker Steven Bokee tegen AD. Deze twee onderste groepen vormen volgens hem een ​​risico voor een effectief beleid tegen het coronavirus. ‘Je hebt het over 6,5 miljoen Nederlanders.’

Voor maximale beheersing van de verspreiding van het coronavirus heeft de overheid grote groepen mensen nodig om aan de maatregelen te voldoen. Het virus springt gemakkelijk van persoon tot persoon, dus hoe meer mensen contact met elkaar hebben, hoe meer het virus zich verspreidt.

83 procent van de respondenten vertelde de onderzoekers dat ze zich houden aan regels voor sociale afstand, variërend van 70 procent van de jongeren tussen de 16 en 24 jaar tot 91 procent van de ouderen ouder dan 75 jaar. Slechts 5 procent zei expliciet zich niet te houden aan beperkingen. Een vijfde van de Nederlanders ervaart de maatregelen als een enorme last, waarbij vooral bezoek met vrienden en familie wordt gemist en vakanties worden geannuleerd. 31 procent zei dat ze verdrietig of depressief waren door de coronaviruscrisis.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws