1.9 C
Utrecht
maandag, februari 6, 2023

Zorgen voor nieuwe Covid-golf in Noord-Brabant; Mensen worden onvoorzichtig, zeggen experts

- Advertisement -


De GGD’s en ziekenhuizen in Noord-Brabant maken zich zorgen over het toenemende aantal coronavirusinfecties in de provincie, aangezien steeds meer mensen de geldende regels negeren om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. ‘Het gedrag van mensen baart ons grote zorgen’, zei Annemieke van der Zijden van GGD West-Brabant tegen AD.

Bron- en contacttracering onthulde vaak dat mensen die worden getest op Covid-19 niet thuis blijven terwijl ze wachten op hun resultaten. “Onze medewerkers hebben regelmatig mensen aan de telefoon die na een test door de stad lopen, vrienden bezoeken of naar het werk gaan”, aldus Van de Zijden.

Bart Berden, directeur van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en voorzitter van de regionale consultatie acute zorg ROAZ in Noord-Brabant, zag vergelijkbare ontwikkelingen. “Veel mensen raken los. We zien dat mensen een inhaalslag maken op feestjes die gepland waren tijdens de sluiting en bedrijven die hun werknemers terugbellen naar het werk op kantoor. Heel zorgwekkend.”

En terwijl dit gebeurt, neemt het aantal SARS-CoV-2-infecties in Noord-Brabant toe. In het westen van de provincie is het percentage positieve testen in korte tijd gestegen van 0,5 procent naar 2,3 procent. Het aantal mensen dat een test deed, verdubbelde in een week. ‘Je ziet alleen maar steeds meer kleine hotspots. Dat is nog wel te doen, maar mensen moeten zich nu echt serieus houden aan de corona-maatregelen’, aldus Van der Zijden.

Het aantal ziekenhuisopnames in verband met coronavirus is nog steeds laag in de provincie, maar de gezondheidsautoriteiten verwachten dat deze de komende weken zullen toenemen. ‘Dat gaat gewoon gebeuren, dat is zo logisch als wat dan ook’, zei Berden. ‘Daar mag ik boos over zijn. We zijn nog lang niet klaar met het inhalen van de reguliere zorg die vanwege corona niet kon doorgaan. We kunnen echt geen tweede golf nemen.’

Ook op andere plaatsen in Nederland nam het aantal coronavirusinfecties toe. In het Zuid-Hollandse Hillegom waren 23 Covid-19-infecties gekoppeld aan een lokale bar. Sjaak de Gouw van GGD Hollands-Midden zei dat mogelijk honderden andere mensen besmet zijn geraakt. Ook zijn meerdere mensen besmet geraakt bij een spreekkamer in Nieuw Vennep en bij een restaurant in Wanneperveen. Goes zag sinds begin deze maand 59 positieve Covid-19-tests en traceerde de meeste infecties tot twee partijen, meldt de NOS.

Ernst Kuipers van het acute-zorgnetwerk in Nederland zei maandag dat de lokale uitbraken tot dusver ‘zich niet hebben vertaald in een toename van het totale aantal ziekenhuisopnames’. Maandag werden 97 mensen behandeld voor Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen, tegen 88 op vrijdag.

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws