20.2 C
Utrecht
donderdag, juni 8, 2023

Zorgpersoneel krijgt er tot twintig procent salaris bij en recht om onbereikbaar te zijn

- Advertisement -Na een radiostilte van twee maanden zaten FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU’91 en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vandaag weer met elkaar aan tafel.

Met resultaat: ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra krijgen de komende twee jaar minimaal vierhonderd euro bruto per maand loonsverhoging. Voor het personeel in de lagere loonschalen kan de verhoging oplopen tot twintig procent. Ook de reiskostenvergoeding gaat omhoog van acht naar zestien cent per kilometer. Om de werkdruk te verlagen, krijgen werknemers meer te zeggen over de werktijden, mogen ze onbereikbaar zijn en worden stagiaires niet meer meegeteld bij de bezetting.

Daarmee zijn de acties die de ziekenhuizen half april zouden voeren van de baan. ,,De NVZ komt nu met een fatsoenlijk cao-bod dat recht doet aan het belangrijke werk da deze zorgmedewerkers dag in dag uit doen. Dat is vooral te danken aan de saamhorigheid en strijdbaarheid tijdens de eerste staking in maart”, reageert FNV-bestuurder Elise Merlijn. Op 16 maart legden zo’n 100.000 werknemers van 64 ziekenhuislocaties het werk neer.

Onderhandeling

Al sinds eind september zijn FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, werknemersvereniging FBZ en NU’91 met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in onderhandeling over een nieuwe cao. De gesprekken strandden eind januari. De bonden eisten een loonsverhoging van 10 procent in 2023, de ziekenhuizen boden iets meer dan 13 procent over twee jaar. Ook lukte het niet om afspraken te maken over verlaging van de werkdruk en invloed op de roosters.

De loonsverhoging die nu is afgesproken, komt in stappen. Met terugwerkende kracht vanaf 1 februari ontvangen de zorgmedewerkers vijf procent meer salaris. Eenzelfde percentage volgt per 1 december, met een bodem van 150 euro per maand en een maximum van 300 euro voor de hogere loonschalen. De mensen met lagere salarissen krijgen dan per 1 juni 2024 nog eens vijf procent extra (wederom minimaal 150 euro per maand), de werknemers die al in hogere schalen zitten ontvangen twee procent meer, plus een extra 180 euro.

De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten was zorgpersoneel ook een doorn in het oog. Nu krijgen ze alleen een volle vergoeding als ze daadwerkelijk worden opgeroepen. Als ze thuis zitten te wachten, krijgen ze twee euro per uur. In de nieuwe cao ontvangen de medewerkers een vaste toeslag of vrije tijd.

Het zorgpersoneel krijgt voortaan ook meer invloed op hun rooster. Zij mogen als eerste aangeven welke diensten ze willen draaien. De gaten worden opgevuld met de inhuur van extern personeel.Lees meer

Gerelateerde artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Blijf verbonden

0FansLike
0VolgersVolg
0AbonneesAbonneer

Laatste Nieuws